ÚS rozhodne, zda lidé zbavení způsobilosti k právním úkonům mohou volit

Ústavní soud rozhodne, zda lidé zbavení způsobilosti k právním úkonům mají dostat volební právo. Soud posuzoval případ muže, který kvůli svému postižení nemohl volit do Senátu. Podle Ligy lidských práv jsou lidé bez způsobilosti k právním úkonům automaticky zbaveni volebního práva, což je chyba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud v čele s předsedou Pavlem Rychetským vyslovuje svůj verdikt

Ústavní soud v čele s předsedou Pavlem Rychetským vyslovuje svůj verdikt | Foto: Tomáš Adamec

Liga proto požádala Ústavní soud, aby v zákoně o volbách zrušil sporné ustanovení. „Argumentovali jsme zejména novou úmluvou o právech osob se zdravotním postižením. Tato úmluva ve svém článku 29 explicitně zakotvuje právo všech lidí s postižením právo volit,“ vysvětlil právník ligy Maroš Matiaško.

„Úmluva jde dokonce tak daleko, že státy, které tuto úmluvu ratifikovaly a Česká republika ji ratifikovala v roce 2009, by měly lidem s postižením dokonce nabídnout asistenci a podporu, aby toto právo mohli vykonávat,“ dodal Matiaško.

Podle něj se tento problém v Česku přímo dotýká 25 tisíc lidí. Těm by rozhodnutí soudu podle Matiaška vrátilo právo volit: „To znamená, že by obce byli zodpovědné za to, aby jim byli distribuováni volební lístky a měli by možnost volit. Nikdo by jim nemohl zabránit vykonat svoje volební právo.“

Lenka Rafaelová, Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme