Spojené státy slibují nové sankce vůči KLDR

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová i ministr obrany USA Robert Gates jednají v Jižní Koreji. Clintonová i Gates přijeli podpořit Soul ve sporu s režimem Kim Čong-ila ohledně potopení korvety Čchonan, kterou podle mezinárodní vyšetřovací komise zničilo severokorejské torpédo. Spojené státy chtějí také znesnadnit Severní Koreji prodej zbraní do zahraničí a tím získávání finančních prostředků pro samotný režim Kim Čong-ila i jeho nukleární program.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

H. Clintonová a R. Gates v Soulu

H. Clintonová a R. Gates v Soulu | Zdroj: ČTK

Už v neděli navíc začnou společné námořní manévry amerických a jihokorejských ozbrojených sil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v regionu diskutovala ve Světě o desáté i koreanistka Miriam Löwensteinová

Naše návštěva je ukázkou solidarity, prohlásila Clintonová, která spolu s Gatesem navštívila demilitarizovanou zónu rozdělující od roku 1953 Korejský poloostrov. Oba ministři se poté v Soulu poklonili památce padlých vojáků i 46 námořníků z korvety Čchonan.

„Severokorejským vojákům se tak naskytl nevšední pohled na dva vysoké představitele USA, kteří spolu s jejich jihokorejskými protějšky odpovídali na otázky novinářů ani ne deset metrů od nich,“ řekl východoasijský zpravodaj Českého rozhlasu Robert Mikoláš.

„Je to demilitarizovaná zóna, o které se říká, že na jejích hranicích je možná nejzmilitarizovanější území světa. Na druhou stranu je to jedna z hlavních turistických atrakcí Jižní Koreje. Děsivé na tom je to, že dnes jsme 57 let od momentu, kdy zóna vznikla a skončila válka, která nikdy neskončila. Stále existuje, je pouze příměří,“ popsal velvyslanec České republiky v Jižní Koreji Jaroslav Olša.

Spojené státy v této souvislosti varují před dalšími provokacemi ze strany Severní Koreje. I proto chtějí Američané spolu s Jihokorejci letos uskutečnit deset vojenských cvičení.

První námořní manévry začnou 25.července a zúčastní se jich na dvacet plavidel včetně letadlové lodě USS George Washington, dále na 200 letadel a 8 tisíc příslušníků ozbrojených sil obou zemí.

Manévry připravuje i Čína

Americká armáda chce od neděle uspořádat rozsáhlé vojenské cvičení s jihokorejskými silami, což Pchjongjang označil za nepřípustné řinčení zbraněmi. Cvičení se nelíbí ani okolním zemím, především Číně, ale také Japonsku.

Ve Světě o desáté koreanistka Miriam Löwensteinová připomněla, že společné manévry bývají pravidelné. „Kromě demonstrace síly sloužily i k testování připravenosti severokorejské armády.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Velvyslanec České republiky v Jižní Koreji Jaroslav Olša na Rádiu Česko.mp3

„Samozřejmě na čínské stanovisko se musejí ohlížet všichni. Je jasné, že jakékoliv vojenské cvičení s americkými vojsky v blízkosti čínských břehů je Čínou nemile viděno. Proto to musejí Američané i Jihokorejci v potaz,“ zdůraznil Jaroslav Olša.

Ve Žlutém moři chce vojenské manévry uspořádat také Čína, kterou označují komentátoři za jediného vlivného zastánce severokorejského režimu. „U Číny je třeba si uvědomit, že je to země komunistická a zároveň pragmatická. Takže podpora Severní Koreje je nutná, protože je spřátelený režim, na druhé straně potřebuje USA a Jižní Koreu - v tom je ten pragmatismus.“

„V poslední době Čína dostává Severní Koreu k jednacímu stolu,“ připomněla Löwensteinová.

„Existují dvě školy uvažování, jak by se mělo se Severní Koreou jednat. Ta první je bič, ta druhá je cukr. Popravdě řečeno, nezdá se, že by ani jedna ani druhá politika měla zásadní dopad na situaci v KLDR,“ řekl český velvyslanec.

Sankce vůči režimu Kim Čong-ila

Šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová Jižní Koreji slíbila nové sankce vůči režimu Kim Čong-ila.

Podle Roberta Mikoláše jde především o finanční sankce, které mají znesnadnit Severní Koreji prodej zbraní do zahraničí a tím získávat finanční prostředky pro samotný režim i jeho nukleární program. Washington chce jednat také s dotyčnými bankami, aby zabránily podezřelým machinacím, dojde i ke zmrazení účtů některých představitelů KLDR i obchodníků.

V neposlední řadě Hillary Clintonová slíbila, že se pokusí zabránit Severokorejcům zneužívat diplomatickou imunitu k ilegálním činnostem. Za potopení jihokorejského vojenského plavidla totiž Severní Korea nebyla mezinárodním společenstvím nijak potrestána.

Milan Kopp, Robert Mikoláš, Eva Presová, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme