Čínská agentura snížila rating USA, Německu i Británii

Spojené státy, Británie a Německo přišly o svůj prestižní rating AAA. Většina světa si toho ale nevšimla, protože že sníženou známku důvěry zmíněným zemím udělila čínská agentura Dagong Global Rating.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Říšský sněm v Berlíně.

Říšský sněm v Berlíně. | Foto: Jiří Hošek

Agentura, narozdíl od tradičních velkých hráčů jako je Moody's, hodnotí i to, jak si země stojí na mezinárodní scéně a jaké jsou její devizové rezervy. Postavení zmíněného tria i jejich rezervy erodují a zaslouží si tedy snížený rating, tvrdí Dagong.

Podle mnohých je zhoršení ratingu jen politickým gestem a signálem rostoucí asertivity Pekingu na poli ekonomiky i diplomacie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Mlčoch mluvil o ratingových agenturách na Rádiu Česko

„Může to ale přispět k objektivitě hodnocení jak zemí, tak trhů, protože stávající americké a evropské ratingové agentury se potýkají s problémy co se týče objektivity. Je to způsobeno konfliktem zájmů, tak jako tomu bylo dříve u auditorských firem. Agentury jsou také spjaté s kapitálovými skupinami. Další pohled tudíž bude pro objektivitu přínosný. Není za tím jenom politika. Čína je také velký věřitel a investor,“ uvedl k hodnocení agentury profesor Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Lubomír Mlčoch.

I přes evidentní chyby jsou velké agentury stále považované za mnohem důvěryhodnější než čínské.

„Nechci porovnávat důvěryhodnost Moody´s a čínské agentury. Není ale pochyb o tom, že jasně měřitelná kritéria mají i velké evropské země ve špatném stavu. Kdybychom na ně měli brát stejná kritéria jako například na Řecko, tak je to problém,“ pokračoval Mlčoch.

Je třeba více pohledů

Do jisté míry je tak podle něho nynější kritika dominantního postavení, které ve světě ratingových agentur Američané mají, oprávněná, což volá po vzniku konkurence.

„Objektivní základ to má v tom, že existuje jakási propojenost mezi těmi agenturami a kapitálovými skupinami, které jsou pořád také geopoliticky orientované. Nelze tedy vyloučit, že informace, které vydávají, jsou také zájmově podmíněné. Při váze Číny ve světové ekonomice mi pak připadá přirozené, že se hlásí o své slovo. Žádná země si pak podle mě nemůže dovolit tato hodnocení nebrat v úvahu,“ vysvětlil profesor.

Bez rizik by určitě nebyl ani plán Bruselu na vytvoření evropské ratingové agentury.

„Tady také hrozí, že se z toho může stát politikum. Ale vzhledem k situaci, kdy propojenost agentur je známá a nic moc se s ní nedělá, není možné jiné řešení, než nabídnout hodnocení z více stran.

Nekvalitní práce ratingových agentur bývá také označována jako jedna z příčin probíhající krize. I proto se mluví o potřebě zásadní změny způsobu přidělování investičních doporučení.

„Jistě by měla k těmto věcem co říct Basilejská banka, která poskytuje centrálním bankám důležité informace,“ dodal Mlčoch.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme