Vláda odmítla návrhy ČSSD na referendum a volbu prezidenta

Sociální demokraté se svým návrhem na uzákonění celostátního referenda a přímou volbu prezidenta neuspěli. Kabinet chce připravit vlastní návrhy. Bez ohledu na postoj vlády předlohu posoudí poslanci. Premiér Petr Nečas měl výhrady ke kvalitě návrhů, které předložila ČSSD. Podle něj byly v mnoha ohledech nedopracované.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

„U návrhu na celostátní referendum není jednoznačné vymezení otázek a vytváří se velmi komplikovaná situace. Kdyby byl tento návrh přijat tak, jak byl předložen poslanci sociální demokracie, umožňoval by přijetí zákonů referendem, například včetně zákona o státním rozpočtu nebo volebního zákona, který vyžaduje souhlas obou komor parlamentu,“ uvedl premiér Nečas.

Vláda nepodpořila ani návrh na přímou volbu prezidenta z pera sociálních demokratů. Předloha ČSSD počítá s tím, že kandidáta na hlavu státu by mohlo navrhnout čtyřicet poslanců, sedmnáct senátorů nebo padesát tisíc občanů.

Prezidentem by se stal ten, kdo v prvním kole získá víc než polovinu hlasů. Vládní koalice chce připravit vlastní návrh přímé volby prezidenta, ten sociálnědemokratický je podle ní nekvalitní.

„Zabývá se obecně kompetencemi prezidenta, zavádí spornou vlastnost, kdy volba prezidenta je přímá, ale on je potencionálně odvolatelný parlamentem za určitých okolností. Je tam i nízko stanovená hranice pro návrh kandidátů. To jsou věcné důvody, proč vláda tento návrh odmítla,“ dodal Nečas.

Podle ČSSD je negativním postojem vládní koalice přímá volba prezidenta ohrožena. Podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky je to signál, že vládní koalice chce vyčkávat, taktizuje a se zavedením přímé volby nespěchá. I proto je ČSSD ochotná o podobě návrhu ještě debatovat.

„Já bych chtěl navzdory tomu dnešnímu negativnímu stanovisku vlády premiéra Nečase deklarovat, že v zájmu občanů a v zájmu přímé volby prezidenta jsme připraveni debatovat o podobě této naší ústavní novely. Jsme připraveni na kompromisy, jsme připraveni na úpravu novely tak, aby mohla být podpořena ze strany současných vládních stran. Aby mohl být do našeho právního řádu zakotven institut přímé volby prezidenta ještě v letošním roce,“ řekl Sobotka.

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme