Rusy ničí tropická vedra. Už mají stovky obětí

Rusko trápí nepolevující vedra, které mají dramatické důsledky. V souvislosti s parny tam podle úřadů zemřely už desítky lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Úmrtí jsou spojená především s vodou, kam se Rusové trpící vedrem vydávají zchladit. Jenom v pondělí za jedený den utonulo jedenasedmdesát lidí, což je podle ruského ministerstva pro mimořádné situace naprostý rekord. Minulý týden se po celém Rusku utopilo téměř tři sta lidí.

Velký počet utonulých je dán smrtelnou kombinací vedra a alkoholu. Pobyty u řek a rybníků si totiž mnozí Rusové zpestřují vodkou či jiným alkoholem. Doktoři varují, aby lidé na takový koktejl rovnou zapomněli, protože většina utonulých jsou skutečně opilí lidé. Navíc podnapilí rodiče často nedohlížejí na své děti, které jsou také mezi oběťmi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová popsala v Odpoledním Radiožurnálu vedra v Rusku

V hlavním městě jsou vedra obzvlášť citelná. Před pár lety se Moskva potýkala kvůli vysokým teplotám téměř s ekologickou katastrofou.

Mnozí se opakování této situace obávají. Smogová krize z roku 2002 je tu v živé paměti a hrozba podobného scénáře je vysoká, protože problémy už se objevují teď. Kvalita ovzduší je i za normálních okolností špatná. Teď během vlny veder se ještě zhoršila kvůli výfukovým plynům a zplodinám z požárů, které vznikají v důsledku veder.

Vzduch otravují požáry

Jenom v moskevské oblasti hoří na dvou stech hektarech. V celém Rusku platí v souvislosti s požáry výjimečný stav ve více než dvaceti regionech. V hlavním městě lékaři vyzvali lidi, aby se nezdržovali na otevřených prostranstvích. Při vedrech je to ale uvnitř budov obtížně splnitelné.

Vedro ovlivňuje fungování života v Rusku v různých oblastech. Lékaři například odkládají plánované operace. Objevila se deformace kolejí v jedné z větví metra, která vede nad zemí. Ochladit se ale nejde ani pod zemí, protože ve stanicích metra naměřili třiatřicet stupňů. Ve vagonech jsou teploty ještě vyšší.

Vedro komplikuje situaci i v energetice, protože stoupla spotřeba energie o šest procent. Dokonce v pátek byl hlášen výpadek, který paralyzoval starý terminál letiště Šeremetěvo. Vedra si naopak pochvalují obchodníci. Přenosné klimatizace a větráky jdou doslova na dračku.

Úleva je přitom pro Rusy v nedohlednu. Podle nejčerstvějstvější předpovědi se teploty dokonce budou v Moskvě ještě zvyšovat. Mají se vyšplhat na šestatřicet stupňů. Úleva by snad měla přijít až v srpnu, kdy podle meteorologů bude středně teplo.

Lenka Kabrhelová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme