Ve dne je bezpečno, ale po setmění raději ze Soweta zmizet

Symbolem apartheidu v Jihoafrické republice je čtvrť Soweto. V překladu to znamená Jihozápadní černošská čtvrť. Byly pro ni typické dělnické kolonie nízkých domků, kam běloši z Johannesburgu soustředili černochy pro práci ve městě. Chudinská čtvrť se časem rozrostla o slumy a stala se hnízdem kriminality všeho druhu. V Sowetu také vypuklo povstání proti apartheidu. Běloši se tam dlouho neodvážili vkročit a čtvrť získala pověst nejnebezpečnějšího místa v Jižní Africe.

„Nemáme práci, žádná tu není. Od rána sedíme tady, pijeme pivo, kecáme. Zítra to bude to samé,“ říká mi David, muž neurčitého věku. David je jedním ze dvou miliónů obyvatel Soweta, kde nemá práci asi 60 procent lidí. Nemá ji ani Kaligato. Vítá mě ve zděném jednopokojovém domku bez tekoucí vody. Je tu však čisto, podlahu tvoří kachličky a vede sem elektřina. „Život je tu dobrý, žádné problémy. Akorát můj mladší bratr je ve vězení a já nevím proč,“ krčí rameny Kaligato.

Mezi nízkými domky pobíhají usoplené děti, u veřejných toalet se vrší odpadky, na zemi leží mrtvý potkan, suchý vítr zvedá prach a roztáčí pestré prádlo na šňůrách mezi ploty. „Je tu krásně,“ říká nezaměstnaný mladík Tambo. „Mám to tu rád. Je tu pohoda. Žijeme pohromadě s přáteli. Baví nás fotbal, takže jsme rádi, že je tu šampionát a můžeme to zažít,“ dodává.

<object width="500" height="405"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/L9JuxMeeVsI&amp;hl=cs_CZ&amp;fs=1?color1=0x2b405b&amp;color2=0x6b8ab6&amp;border=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/L9JuxMeeVsI&amp;hl=cs_CZ&amp;fs=1?color1=0x2b405b&amp;color2=0x6b8ab6&amp;border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="500" height="405"></embed></object>

Prašnou ulici přetíná asfaltová cesta. Jednoduché obydlí střídají solidnější domy a na rohu se objevuje restaurace, ze které vychází Neo. Živí se jako prodavač suvenýrů přímo v Sowetu. „Turisté sem chodí, je tu bezpečno,“ říká přesvědčivě pětadvacetiletý muž. „Všude je zločin, i v Česku tě přepadnou, takže i tady se občas něco stane. Ale když se do ničeho nezapleteš, nemusíš mít strach. To platí všude na světě,“ doplňuje Neo.

Soweto leží v nadmořské výšce 1500 metrů. V červnu začíná zima a v noci klesá teplota až k nule. Proto v barelech hoří ohně, kolem kterých podupávají hloučky podezřele vypadajících mládenců. Bělocha však všichni přátelsky zdraví.

Dětsské hřiště v Sowetu

„Tady se cítím bezpečně. Myslím, že Soweto je nejbezpečnější místo v okolí Johannesburgu. Záleží na tom, kde jsi, ale v Johannesburgu je kriminalita podstatně vyšší,“ tvrdí Cebo, který se nepochybně vyzná, protože se v Sowetu narodil, a tak mu to i věřím.

Ale všechno má své meze. Některé čtvrtě jsou tabu i ve dne a za tmy tady žádní běloši nevycházejí. A protože pro Afriku jsou typické rychlé západy slunce, je třeba na to myslet a před setměním rychle zmizet.


Zvětšit mapu: poloha Soweta v Jihoafrické republice
autor: lsm
Spustit audio