Žáci budou dál podávat tři přihlášky na střední školy

Ještě loni v říjnu ministerstvo školství uvažovalo, že by žáci devátých tříd skládali jednotné přijímací zkoušky na střední školy. Ministr školství Josef Dobeš ale s tímto návrhem nepočítá. Nadále tak zůstane systém tří přihlášek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve třídě

Ve třídě | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Tehdejší návrh ministerstva počítal s tím, že by jednotné přijímací zkoušky měly být základním kritériem přijímacího řízení na všechny obory. Zkoušky měla připravovat ministerská organizace CERMAT, která také pracuje na státních maturitách. Z nápadu ale sešlo. Podle nového ministra školství Josefa Dobeše je pro střední školy důležitější jejich výstupní hodnocení.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přihlášky na střední školy se zajímala reportérka Klára Bílá

„Já tohle vnímám jako poměrně silné, liberální řešení a nemám záměr toto měnit. Z druhé strany je potřeba zvýšit kvalitu výstupu ze střední školy,“ řekl ministr Dobeš.

Jenže systém tří přihlášek, který funguje zatím dva roky, kritizují samotní ředitelé škol. Přináší jim finanční i organizační problémy. Navíc musí řešit i potíže s neobsazenými místy, na které žáky přijali.

Žáci podávají takzvaný zápisový lístek a ten odevzdávají na školu, na kterou chtějí jít. Mohou ho vzít ale zpátky a dát na jinou školu. Ředitelé tak třeba ani v srpnu neví, kolik žáků jim v září nastoupí do školy.

„Je to velká byrokracie, stojí to zbytečné peníze, myslím si, že ten systém, který byl předtím, dostatečně vyhovoval. Ve vší slušnosti ta poslanecká aktivita opravdu nebyla šťastná. Myslím si, že jedna přihláška na střední školu nebyla žádným příkořím vůči dětem,“ říká jeden z ředitelů.

30 milionů navíc

Z průzkumu ministerstva školství z listopadu minulého roku také vyplynulo, že systém tří přihlášek se prodražil zhruba o 30 milionů korun. Více peněz spolklo poštovné, kancelářské potřeby a čas učitelů.

Zřizovatelé středních škol, kraje, by chtěly stávající systém nahradit právě jednotnými zkouškami. Například ve Zlínském kraji už žáci skládali jednotné zkoušky společnosti Scio.

Hejtmanství společně s vedením škol tak chtělo zabránit tomu, aby si děti vybíraly zařízení pro další studium podle toho, zda žáky přijímá bez přijímacího řízení či nikoliv. A hlavně se zaměřit na kvalitu. Pokud tedy jednotnou zkoušku nezorganizuje ministerstvo školství, udělají to sama hejtmanství.

Naopak se systémem tří přihlášek jsou spokojení rodiče i děti a to i přesto, že na sociální síti Facebook vznikla skupina proti novému systému. Přihlásilo se do ní ale jen 25 lidí. Na druhé straně ale průzkum ministerstva školství ukázal, že tři přihlášky využila jen jedna třetina uchazečů, kteří se hlásili na střední školu.

Igor Maňour, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme