V postsovětských státech epidemie HIV prudce roste

Odborníci, kteří se ve Vídni sešli na velké mezinárodní konferenci o AIDS, varují, že nebezpečí epidemie viru HIV neklesá. V Evropě je přitom na postupu vůbec nejrychleji v zemích jako je Ukrajina, Moldavsko či Rusko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé před stanicí metra Park kultury v Moskvě.

Lidé před stanicí metra Park kultury v Moskvě. | Foto: Adéla Havránková

Problémy se ale týkají celého postsovětského prostoru včetně střední Asie. Od roku 2001 vzrostl podle UNICEF v tomto prostoru počet lidí nakažených HIV o 66 procent. Jde tedy zhruba o jedena půl milionu nově nakažených lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nebezpečně se šířící epidemii HIV v postsovětských zemích mluvila na Rádiu Česko zpravodajka ČRo v Moskvě Lenka Kabrhelová.

V samotném Rusku jsou čísla ještě horší. V některých regionech narostl počet infikovaných za poslední čtyři roky o dramatických sedm set procent. Problémy se týkají také Ukrajiny, Moldavska i států EU Estonska a Lotyšska.

Experti varují, že existují velké rozdíly v tom, jak se daří proti epidemii postupovat na západě a na východě Evropy. Na západě čísla stagnují a na východě je epidemie rychle na postupu a hrozí, že se vymkne kontrole.

O stoupajícím počtu lidí nakažených HIV ve východní Evropě se mluví léta, ale stále se nedaří epidemii zarazit. Může za to řada faktorů. Podle expertů je to spojeno s rostoucím počtem drogově závislých lidí, a to zejména lidí, kteří si aplikují drogu injekční stříkačkou.

Chybí větší osvěta a lepší přístup společnosti

Mnohé je také dáno obecným postojem společnosti. Drogově závislí a HIV nakažení jsou v Rusku zcela mimo společnost bez dostatečné informovanosti. Mají také omezený přístup k lékům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová přiblížila v Dopoledním Radiožurnálu problematiku HIV v postsovětských zemích

Podle expertů je v Rusku a střední Asii možná změna k lepší jen v případě změny přístupu úřadů k celé problematice. Podle nich by výrazně pomohla větší otevřenost a informovanost.

UNICEF upozorňuje, že HIV pozitivním dětem je často odpírána základní péče, možnost chodit do škol a školek. V Rusku a na Ukrajině až deset procent dětí, které se narodí nakaženým matkám, rodiče opouštějí a zůstávají v kojeneckých ústavech a dětských domovech prakticky bez šance na náhradní rodinnou péči. Matky k tomu přesvědčují jejich rodiny, nebo dokonce lékaři.

Lenka Kabrhelová, Adéla Havránková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme