Ministr Drobil chce hlavně zlepšit ovzduší na Ostravsku

Ministr životního prostředí Pavel Drobil dnes zveřejnil své priority v úřadě. Priority představil v grafickém kruhu ze čtyř částí týkající se ovzduší, přírody, vody a ekonomiky, které rozvedl do několika klíčových bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Místopředseda ODS Pavel Drobil

Místopředseda ODS Pavel Drobil | Foto: Tomáš Adamec

Na nového ministra čeká řešení řady nezáviděníhodných problémů. Jedním z ožehavých témat je například největší ekologická zakázka v dějinách republiky.

„Jsem pro to, aby způsob, jakým budou ekologické škody likvidovány, byl transparentní a ekonomicky výhodný,“ prohlásil nekonkrétně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Drobil a Libor Ambrozek mluvili na Rádiu Česko

Hodně sledovaná bude rovněž problematika solární energie a její podpory. Drobil totiž podle předchozích prohlášení rozhodně nepatří k příznivcům stávající podpory této alternativní energie.

„Stávající podpora solární energie je neudržitelná jak z pohledu konečných odběratelů, tak českého průmyslu a podnikatelů. Pokud chceme podvázat konkurenceschopnost naší ekonomiky, tak tímhle způsobem musíme přistupovat k fotovoltalice,“ řekl.

„Česká republika by měla do konce roku 2010 udělat energetickou koncepci státu, v rámci ní musíme naplnit agendu 2020, protože tam máme závazek z EU. V rámci toho bude ministerstvo životního prostředí přistupovat jak k obnovitelným zdrojům energie, tak k podpoře, či nepodpoře jaderné energetiky,“ doplnil.

Už dříve Pavel Drobil prohlásil, že agendu ministerstva je třeba odideologizovat.

„Mám za to, že problematika ministerstva životního prostředí a jeho kompetence, horizontálně zasahující v podstatě do všech oborů, byla v minulém období pojímána velmi ideologicky. Nebylo tady proto, aby chránilo prostředí pro život, ale aby vyjmulo pravomoci ministerstva z nějakého reálného běhu věcí v této společnosti i v přírodě. Odrazem toho je například dění v Národním parku Šumava,“ vysvětlil svůj názor.

Na jeho webu stojí, že je proti tomu, aby někdo "bezpočtem zákonů a direktiv nařizoval podnikatelům, co smějí a co nesmějí".

„Pokusíme se udělat tzv. ekologickou debyrokratizaci Chceme se podívat na zákonodárství, kterým ministerstvo životního prostředí jakýmkoliv způsobem vstupuje do podnikání,“ pokračoval.

Jako ministr životního prostředí se však stanovováním pravidel nejspíš nevyhne.

Drobil: Nechci obtěžovat malé živnostníky

„Tomu se nebráním. Ale je rozdíl mezi stanovování pravidel, která pomáhají, a těmi, která nemístným způsobem zasahují do drobného podnikání. Máme analýzu, podle níž tři procenta podniků vyprodukovalo osmdesát procent celkového znečištění. My chceme regulovat velké znečišťovatele a neobtěžovat živnostníky a malé a střední podnikatele,“ naznačil své plány ministr.

Na otázku na hlavní prioritu v křesle ministra životního prostředí má rychlou odpověď: „Zlepšení ovzduší na Ostravsku. Kdybych řekl jinou věc, bylo by to asi překvapení.“

Ministryně životního prostředí Rut Bízková | Foto: Tomáš Adamec

Řadu negativních reakcí vyvolal Drobilův výběr náměstků na ministerstvo. Rút Bízková a Ivo Hlaváč totiž pracovali pro ČEZ, což nahrává obavám o vlivu ČEZu na ministerstvo.

„Předpokládám, že ČEZ nebude mít vliv vůbec žádný. Pan Hlaváč pracoval rok v ČEZu a mnoho let je státním úředníkem. Tudíž je to člověk sloužící České republice a ne ČEZu.

Ministr se na svých stránkách hlásí také k ekologizaci dopravy. „I tohle je správná cesta. Prosazoval jsem ji už jako náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje. Problém má dvě dimenze. Jedna je infrastrukturní, což znamená, že budeme silně podporovat obchvaty a dálnice. Druhou jsou pak samotné přepravní stroje, a tady bychom chtěli například ve městech podporovat autobusy na nefosilní paliva a tak dále,“ prozradil.

Aktivista varuje před tlakem lobbistů

Jméno Pavla Drobila na ministerstvu životního prostředí budí zejména mezi ekologickými aktivisty minimálně rozpaky.

„Museli jsme počítat s tím, že ministerstvo dřív nebo později převezme člověk, který není zrovna ekologický expert, ale kariérní politik. Pavel Drobil je prvním takovým od Jiřího Skalického na konci devadesátých let. Jde o to, aby se obklopil kvalitními odborníky a připravil se na to, že bude pod brutálním tlakem různých lobby,“ řekl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Drobil a Vojtěch Kotecký mluvili v Ozvěnách dne

Na Drobila je od začátku upřena pozornost kvůli tomu, že se vždy stavěl na stranu průmyslu. Což ale prý nemusí nutně vylučovat zájem o ochranu přírody.

„Myslím, že ministr životního prostředí může dýchat za český průmysl a přitom dělat dobře svou práci. Většina našich továren velké ekologické škody nepůsobí. Nemusíme si vybírat mezi prosperitou a čistým vzduchem. Potřebujeme, aby se rozhýbaly nové, čisté, inovativní odvětví v české ekonomice, která vytvoří nová pracovní místa a sníží naši závislost na dovozu ropy a zemního plynu,“ upozornil Kotecký.

Programový ředitel Hnutí Duha také schaluje Drobilovu prioritu v úřadě, kterou je zlepšení ovzduší na Ostravsku:

„Stav ovzduší na Ostravsku je katastrofální a podobné je to i na jiných místech republiky. Je to především otázka nového zákona o ovzduší, který ministerstvo životního prostředí už několik let připravuje. Ministr ho musí předložit a odolat tlakům zejména ze Svazu průmyslu, který je velmi silný zejména na vyškrtání některých bodů z tohoto zákona.“

Václav Sochor, Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme