Skokan Malysz balancuje na laně

Co dělá skokan na lyžích v létě? Připravuje se na zimní sezónu. Stejně jako Polák Adam Malysz. Několikanásobný mistr světa, dvakrát stříbrný z letošní olympiády ve Vancouveru. V Zakopaném jsem se zblízka podíval na jeho letní přípravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Malysz

Adam Malysz | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, Bjoertvedt

„První trénink na můstku máme už v osm ráno, pak je fyzická příprava v hale, po obědě siesta a následuje cvičení rovnováhy. Večer jdeme znovu na můstek,“ popisuje mi svůj tréninkový plán Adam Malysz. Teď je na řadě hodina volejbalu.

„Toto je jen taková zábava, jak zabít čas. Venku je hrozné horko a v hale je přeci jen o něco lépe. Mladí mají rádi míčové hry,“ říká mi Malyszův trenér Fin Hannu Lepistoe. „Adam má stále velkou motivaci na sobě pracovat. To mi jen ulehčuje práci,“ přiznává trenér.

„Jsou věci, které se mi dělají hůř, ale baví mě hlavně nejrůznější hry, cvičení rovnováhy. Obecně mám trénink rád. Cítím se po něm sice unavený, ale zároveň nabitý pozitivní energií,“ říká mi Malysz a asistent trenéra Robert Mateja mu už chystá jednu lahůdku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skokan Malysz balancuje na laně

„Připravuji trénink rovnováhy, která je pro skokana velmi důležitá,“ říká mi Mateja a utahuje mezi dvěma stromy lano, po kterém bude za chvíli Malysz chodit.

Skokan jako akrobat balancuje na laně a trenér ho jen klidně povzbuzuje. „Je to velmi obtížné cvičení, ale Adam musí trénovat stabilitu, protože má trochu problém s levou stranou,“ přiznává trenér. Mezitím si Malysz staví na zem další nářadí – pohyblivý kruh na kolečkách - a stoupá si na výklopné plošinky. Opět se snaží udržet rovnováhu.

„Není to rozhodně jednoduché, ale všechno se dá naučit. Vypadá to jako hračka, ale skvěle se na tom trénuje stabilita,“ vysvětluje mi Malysz.

Termoprádlo ve vedrech

Večer se přesunujeme na můstek. Je pořádné vedro – 36 stupňů Celsia. „Moc příjemné to není. Na sobě mám termoprádlo a na něm klasickou tlustou kombinézu. V takovém horku je to vyčerpávající. Musím vypít litry tekutin,“ svěřuje se Malysz.

Při tréninku používá skoro televizní techniku. Doskočí a hned se na monitoru dívá na zpomalené záběry, které přes vysílačku komentuje trenér Lepistoe. „Adamovi je lepší chyby ukázat, než mu je vysvětlovat. Dokáže sám zanalyzovat, co dělá špatně,“ říká mi jeho servisman a jde připravit lyže na další skok. „S lyžemi se toho dá udělat hodně, ale mažete méně než v zimě. Není s tím tolik práce,“ doplňuje.

Trénink Malysze v Zakopaném sledují stovky lidí. „Je to náhoda, že jsme potkali pana Adama. Je vidět, že je v dobré formě. Skákal docela daleko,“ všímá si jeden z diváků. „Chová se pořád stejně. Je skromný, klidný, s každým se baví. Rozhodně nemá hvězdné manýry,“ dodává další fanoušek.

Ti po tréninku Adama Malysze doslova obsypali. „Jsem hodně spokojený. Skoky byly dobré. Škoda jen, že je takové horko,“ říká mi viditelně vyčerpaný sportovec. „Trochu jsem. Byl to dlouhý den. Hned po večeři jdu spát,“ loučí se se mnou Adam Malysz.


Zobrazit polohu Zakopaného v Polsku na větší mapě

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme