Diamantová liga v Monaku možná nabídne překážkářský světový rekord

Desátým dílem pokračuje v Monaku atletická Diamantová liga. Mezi světovými hvězdami se představí také trio českých atletů, Barbora Špotáková, Jiřina Ptáčníková a Petr Svoboda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Překážkáři Dayron Robles a Petr Svoboda s ředitelem Tretry Janem Železným

Překážkáři Dayron Robles a Petr Svoboda s ředitelem Tretry Janem Železným | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Petr Svoboda, překážkář pražského Olympu, bude možná opět účastníkem závodu, ve kterém se očekává atakování světového rekordu.

„Dva roky zpátky jsem běžel závod, kde byl světový rekord. Takže kdyby se to teď opakovalo v Monaku, bylo by to ještě o to lepší, že bych byl zase zapsaný do statistik jako účastník tohoto běhu. A bylo by super, kdyby to bylo zapsané i s českým rekordem,“ prohlásil Petr Svoboda před startem jednoho z nejočekávanějších závodů Diamantové ligy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diamantová liga v Monaku možná nabídne překážkářský světový rekord

Na start se totiž v Monaku postaví nový objev překážkářského světa David Oliver. Američan už minulý týden atakoval hranici historického maxima, které drží Svobodův vzor Kubánec Dayron Robles a před kláním v Monaku nejen on, ale i odborníci hlásí jeho útok na překonání světového rekordu.

„Robles je prostě špička, i když Oliver se tomu teď hrozně přibližuje. On je stejně velký jako já nebo Robles, ale je takový mohutný. Když ho někdo vidí, tak si říká: “To je kulturista“. Těží z toho, že má obrovskou sílu, hrozně dlouhé nohy. Takže běhá jiným stylem než Robles a já,“ zhodnotil přednosti Olivera Petr Svoboda.

Český rekordman navíc dodal. „Přeji mu, aby dal světový rekord, protože čím více se bude posouvat, tím více bude ta disciplína atraktivní a sledovaná.“

Zvednout si psychiku

Právě proto, že závod bude pod drobnohledem atletického světa, by si rád přihřál polívčičku také český překážkář. Diamantová liga je pro něho zatím zakletá, v předcházejících závodech ani jednou nedokázal prodat to, na co opravdu má.

„Na Diamantové lize nemám letos štěstí, fakt se mi tam nedaří. Takže kdyby se to prolomilo těsně před “Evropou“ (pozn. mistrovství Evropy), bylo by to o to lepší pro moji hlavu a určitě by se zvedla psychika. Bylo by to příjemnější odjíždět do Barcelony s nějakým krásnějším výkonem, než mám doteď,“ uvedl závodník pražského Olympu.

Petr Svoboda připoměl blížící se start evropského šampionátu. Na ten odlétá česká výprava už 25. července, tedy pouhé tři dny po Diamantové lize.

Oštěpařka Barbora Špotáková si v tom ale našla i pozitivum. „Určitě to ideální úplně není, ale nakonec to člověk musí brát, tak jak to je a nějak se tím nenechat rozhodit. Já doufám, že se mi to podaří v Monte Carlu hodit třeba prvním pokusem, abych opravdu mohla šetřit energii na “Evropu“. O tohle se budu snažit. Pokud by se mi to povedlo, tak si myslím, že by mi narostla i sebedůvěra v to, že umím hodit prvním pokusem,“

Špotáková narozdíl od Petra Svobody nenajde ve startovní listině výraznější soupeřku. Chybí i Ruska Abakumovová, která se tak jako v minulosti před vrcholnou akcí sezóny neúčastní žádného závodu, dokonce ani ruského mistrovství.

Petr Kadeřábek, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme