Ministr Drobil chce národní parky ‚vrátit lidem‘

Mezi hlavní témata nového ministra životního prostředí patří i dění v Národním parku Šumava. Pavel Drobil má za sebou schůzku s ředitelem parku Františkem Krejčím i jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou a také chystá na Šumavu inspekční cestu. Zajímat ho bude hlavně to, jak se schvaluje klíčový dokument každého národního parku - návštěvnický řád.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do NP Šumava nad Alžbětínem

Vstup do NP Šumava nad Alžbětínem | Foto: Wikipedia, Honza Groh

Pavel Drobil prohlásil, že národní parky mají kromě ochrany nejvzácnějších částí přírody také sloužit lidem. Už tím nepřímo vyslal signál, jakým směrem se nyní jím řízené ministerstvo životního prostředí v otázce fungování národních parků posune.

Sám říká, že situace na Šumavě ho zaměstnává už týden a v tuto chvíli je tam i šéf jeho poradců. Drobil chce mít o dění v místě co nejpřesnější informace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O záměry nového ministra se šumavským parkem se zajímala redaktorka Lucie Husárová

„Nehodláme nic měnit na tom, že národní parky jsou nedílnou součástí těch nejvzácnějších míst přírody v České republice, na druhou stranu nechceme, aby to byla místa, kde jediný, kdo z nich bude profitovat, bude kůrovec.“

„My chceme národní parky vrátit lidem, kteří v nich žijí, i obcím. Chceme, aby národní parky byly komparativní výhodou pro občany, obce, ale i firmy, které v jejich území fungují, nikoliv překážkou jakéhokoliv života a rozvoje,“ prohlásil nový ministr.

Ředitel šumavského národního parku František Krejčí tvrdí, že ministrův pohled na fungování národních parků mu je blízký a že nejde proti koncepci, kterou na Šumavě uplatňují.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Krejčí a Petr Martan diskutovali o Národním parku Šumava v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Od doby vzniku Národního parku Šumava je park dneska nejvíce přístupný pro veřejnost, zůstává posledních 20 procent území, kde je přístup možný pouze po vyznačených cestách nebo s průvodcem,“ podotkl Krejčí v Ozvěnách dne Radiožurnálu.

Přežije šéf parku?

Spekulace o tom, že by Drobil mohl Krejčího z vedení šumavského parku odvolat, jsou podle ministra předčasné. Krejčí už od něj dostal seznam úkolů a podle toho, jak se s nimi vypořádá, bude ministr zvažovat personální změny. Rozhodne i chystaná cesta.

„Udělat jakékoliv rozhodnutí v obsazení vedení jakéhokoliv národního parku tady od černého stolu na ministerstvu bych považoval za velmi chybné. To znamená bez toho, aniž bych samozřejmě viděl výstupy, které pan ředitel dodá, bez toho, aniž bych se seznámil se situací na místě, mluvil se starosty, s krajskou municipalitou, to nepůjde,“ zdůraznil Drobil.

Krejčí tlaky na rezignaci necítí

Fakt, že před budovou Národního parku Šumava ve Vimperku se dnes sešlo asi 50 lidí, kteří žádali hlavu ředitele, ministra nijak neznepokojuje. Na této demonstraci podle něj šlo o úplně něco jiného, než je hospodaření instituce.

Sám František Krejčí má za to, že demonstrace už byla součástí kampaně před podzimními volbami. On sám prý zatím necítí, že by měl z postu šéfa odcházet.

„Já vůbec necítím žádné tlaky ani od veřejnosti, ani od svých šéfů, že bych měl nějak významně měnit svoji práci, případně odstupovat z funkce. Ta hrstka lidí, která se tady sešla v rámci té strany Zemanovců, kteří tato témata už použili v předvolební kampani v rámci parlamentních voleb.“

Demonstraci za odvolání ředitele Krejčího uspořádalo sdružení Zachraňme Šumavu, které kritizuje hospodaření národního parku a ‚zcela mylný‘ postup po ničivém orkánu Kyril v roce 2007.

„V dnešní době se v národním parku kácí prakticky třikrát více dřeva, než kdyby se po Kyrilu zasáhlo. Kdyby se udělala řádná opatření před třemi lety, tak se dneska kácelo třikrát méně. Statisíce stromů uschlo, bylo poraženo a nemuselo to být,“ řekl ve vysílání Radiožurnálu jeden z organizátorů dnešní demonstrace Petr Martan.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil se chystá na Šumavu zhruba za tři týdny. Mluvit chce i se starosty obcí, na jejichž území je národní park.

Lucie Husárová 1, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme