Většina stran už představila kandidáty na primátora Prahy

Politické strany, které se v hlavním městě ucházejí o místa v zastupitelstvu a post primátora, odkrývají své volební karty. Svá esa už vytáhly téměř všechny, až na ODS, která bude své voliče ještě pár týdnů napínat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vltava

Vltava | Foto: Tomáš Adamec

Jméno svých kandidátů na post pražského primátora dnes odkryly Strana zelených a Evropští demokraté, které půjdou do podzimních voleb společně. Vybraly proto ne jednoho, ale hned dva kandidáty na primátora.

Šéfku pražských zelených a zastupitelku Petra Kolínskou a za Evropské demokraty pak dalšího pražského zastupitele Jiřího Witzanyho.

Přehrát

00:00 / 00:00

Věra Masopustová mluvila o komunálních volbách v Praze v odpoledním Radiožurnálu

„Hlavní důvod, proč jsme se pro koalici rozhodli, byla velmi úzká spolupráce v tomto zastupitelstvu, kde jsme se vhodně doplňovali v různých tématech. Přišlo nám správné posunout tuto spolupráci dál tím, že půjdeme společně do voleb,“ vysvětlila za obě strany důvod společných kandidátek Petra Kolínská.

Ženu posílají do bitvy o primátorské křeslo i Věci veřejné, které chtějí v čele Prahy bývalou náměstkyni Pavla Béma Markétu Reedovou. TOP09 vsadila na bývalého guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmu a je na to náležitě pyšná.

„Zdeněk Tůma by si mohl tou pověstí, kterou získal coby guvernér Národní banky, vybrat ve světě i v České republice, jakou práci by chtěl,“ řekl předseda strany Karel Schwarzenberg.

ODS si počká až do srpna

Sociální demokraty povede v Praze na podzim zastupitel Prahy dvě Jiří Dienstbier mladší, který Zdeňka Tůmu jako hlavního soupeře nevidí.

„TOP O9 není moc naší konkurencí. Spíše konkuruje na pravici ODS. My bychom nejradši porazili obě strany,“ uvedl kandidát na primátora.

Kdo za ODS vyzve bývalého guvernéra ČNB, není zatím jasné, strana jméno svého lídra ještě nezveřejnila. Podle předsedy pražské ODS Borise Šťastného, padne rozhodnutí počátkem srpna.

„Počítali jsme s tím, že budeme v průběhu července ještě vybírat mezi našimi kandidáty, a pak proběhne běžná volba,“ sdělil Šťastný.

Napětí před pražskými volbami zvyšuje i čekání na výrok Nejvyššího správního soudu, který by měl rozhodnout o společné žalobě Strany zelených, ČSSD, lidovců, SNK ED a Věcí veřejných proti rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů.

Tento model, který prosadila ODS, má podle žaloby ohrožovat hlavně malé strany, které se do zastupitelstva vůbec nemusí dostat, přestože překročí zákonem požadovanou pětiprocentní hranici. Žalobci si proto přejí, aby byla Praha jediným obvodem tak, jak tomu bylo v minulých volbách.

Věra Pfeifferová, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme