Archeologové našli blízko Stonehenge podobný dřevěný komplex

Podle britského deníku Independent archeologové zjistili, že před čtyřmi tisíci let existovalo dřevěné „dvojče“ kamenného komplexu Stonehenge. Někteří označují tento nález za největší za posledních padesát let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stonehenge

Stonehenge | Foto: Fotobanka stock.xchng, nick tetyana

„Nový objev je dalším kamínkem do mozaiky rekonstrukce dávné pravěké krajiny,“ je přesvědčen Jan Turek z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech a Univerzity v Hradci Králové.

„Kruh byl objeven asi 900 metrů od chráněného kamenného komplexu Stonehenge. Zjevně byl součástí širšího systému staveb, které vytvářely cosi jako rituální krajinu. Po většinu tisíciletí na tomto místě lidé uctívali božstva a duše svých předků,“ vysvětluje archeolog.

Přehrát

00:00 / 00:00

Archeologický objev objasňuje Jan Turek z Ústavu archeologické památkové péče středních Čech

Jak informuje deník Independent, dřevěné „dvojče“ Stonehenge v jihozápadní Anglii je cosi jako kruh 24 masivních dubových obelisků, z nichž má každý asi 75 centimetrů v průměru a všechny mohly původně dosahovat až 8 metrů.

Podle Jana Turka se takto starý materiál, který neskýtá možnost zachování, podařilo najít díky nedestruktivním geofyzikálním metodám výzkumu.

„S rozvojem těchto metod a jejich uplatnění v archeologii jsme dnes schopni nahlédnout pod zem, aniž by došlo k poškození krajiny, památek a tak dále. Geofyzikálními postupy lze zmapovat přesné umístění reliktů staveb,“ říká archeolog Turek.

Jak také dodává, archeologové sice stále nemají jasno, zda komplexy představují pohřebiště, observatoře, kalendáře nebo chrámy, ale s jistotou lze říci, že jde o systém dřevěných nebo kamenných svatyní propojených ceremoniální cestou. „S jistotou se ví, že stavba Stonehenge a celá řada staveb typu ‘henge‘ měly zjevně kultovní aspekt. Také můžeme pozorovat určité návaznosti v orientaci na pohyby vesmírných těles,“ objasňuje Turek.

O účelu staveb se vědci stále dohadují

„Jaký význam ale pro naše předky měly, se můžeme už jen dohadovat. Například profesor Parker Pearson z Univerzity v Sheffieldu se domnívá, že kamenná stavba byla pohřební svatyní mrtvých, kde vypravovali zemřelé na onen svět a k jejich kremaci docházelo u nedaleké řeky Avon,“ podává možná vysvětlení archeolog.

„Jiní badatelé, jako například Timothy Darwill z Univerzity v Bournemoth se domnívají, že v okolí Stonehege se nachází hroby, jež obsahují kostry zemřelých, kteří trpěli různými deformitami. Domýšlí si, že by se mohlo jednat o svatyni, kde se lidé léčili,“ dodává.

Tajemná stavba Stonehenge, která se nachází v jihozápadní Anglii poblíž města Amesbury, začala být budována kolem roku 3300 př.n.l.. Jedná se o monument vystavěný z kamenných bloků, které pocházejí z až 250 kilometrů vzdáleného lomu.

Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme