Zvýšení sazby DPH zdraží také léky

Zvýšení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) zdraží léky. Podle koaličních plánů by se měla snížená sazba zvednout od příštího roku o dvě procenta, ze současných 10 na 12 procent. Kromě potravin, vody nebo elektřiny asi zaplatíme víc také za léčiva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tablety, léky

Tablety, léky | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Bude potřeba najít způsob, kdo to zaplatí. S největší pravděpodobností to bude pacient,“ řekl viceprezident České lékárnické komory Michal Hojný.

V tuto chvíli se podle jeho slov ovšem nedá z návrhu vládní koalice vyčíst plán, jakým způsobem budou změny realizovány.

Pacienti si často myslí, že když už nebudou platit za položku na receptu, ale za celý předpis najednou, ušetří. To ale vůbec není jisté. Za recept totiž vůbec nemusejí platit 30 korun. Už dávno se mluvilo o padesátikoruně.

Určí to ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Ten ale dá návrh sněmovně asi až na podzim – zatím rozhodnutí o poplatcích oddaluje.

„To, co je pro chudého člověka tisíc korun výrazná regulace pro to, aby péče nezneužíval, může být pro člověka bohatšího naprosto zanedbatelná položka. Je potřeba na jednu stranu snížit a na druhou stranu zvýšti stropy,“ řekl Leoš Heger.

Zatím se tedy vůbec neví, kolik budou pacienti v lékárnách platit. Potvrdil to také Michal Hojný:

„Je to politické rozhodnutí. Při jeho realizaci je potřeba pamatovat na to, že v tuto chvíli je tento regulační poplatek velmi pevně svázán s tvorbou ceny, a tím pádem i tvorbou doplatku pro pacienty. Nemůže se tedy jednat o opatření izolované, ale je potřeba při jeho zavedení změnit i způsob stavení ceny léčivých přípravků.“

Lenka Jansová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme