Spojené státy vítají verdikt mezinárodního soudu o Kosovu

Ministryně zahraničí Spojených států Hillary Clintonová přivítala dnešní rozhodnutí Mezinárodního soudního dvoru v Haagu, podle kterého je vyhlášení kosovské nezávislosti na Srbsku legální.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům

Bílý dům | Foto: Vojtěch Pohanka

Spojené státy dál plně podporují nezávislé, demokratické, multietnické Kosovo. O tom ještě před dnešním verdiktem Mezinárodního soudního tribunálu ujistil kosovského premiéra Hašima Thačiho americký viceprezident Joe Biden.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakci Spojených států zprostředkoval v pořadu Stalo se dnes tamní zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Budoucnost Kosova je těsně spjatá s evropskými a transatlantickými institucemi, uvedl mimo jiné viceprezident Biden. Spojené státy proto dál rozhodně podporují kosovskou svrchovanost a územní integritu.

Verdikt přivítalo i vedení EU

Výrok Mezinárodního soudního dvora v Haagu o legálnosti vyhlášení nezávislosti Kosova přivítaly špičky Evropské unie v Bruselu. Kosovo jako stát uznalo zatím 22 ze 27 členských zemí Unie. Například Španělsko se bojí nebezpečného precedentu, který by mohli využít Katalánci nebo Baskové.

Šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová přivítala vyslovení právního názoru soudním dvorem. Dodala, že Unie jej pečlivě prostuduje. Podle Ashtonové otevírá toto rozhodnutí novou fázi vývoje. „Budoucnost Srbska je v Evropské unii,“ napsala v reakci na výrok soudu. V další větě potvrzuje i vizi budoucnosti Kosova jako součásti Unie.

Tento útvar drží nad vodou hlavně finanční pomoc sedmadvacítky. Nad relativním klidem v oblasti také musejí dohlížet unijní vojáci a policisté. Před půl rokem Unie zrušila občanům Srbska vízovou povinnost. Kosovanům víza zůstala.

Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek vyzval srbské i kosovské představitele, aby rozhodnutí haagského soudu o legálnosti vyhlášení nezávislosti Kosova brali jako nástroj k usmíření, než jako výmluvu pro pokračování diplomatických rozepří.

Slovensko se k uznání Kosova nechystá

Kosovo jako stát doposud uznalo jen 69 zemí světa. Neuznává ho například Rusko, Čína nebo Indie, ze členů EU pak vedle Španělska i Řecko, Rumunsko či Slovensko. Slovenský ministr obrany Ľubomír Galko na návštěvě v Praze potvrdil, že se drží příslušné deklarace.

„Slovenská republika nadále neuznává jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova. Na druhé straně chci zdůraznit, že pokračujeme v úsilí o stabilizaci situace v oblasti a přispíváme příslušníky ozbrojených sil do operace KFOR.“

„To znamená, v souladu s deklarací neuznat nezávislost provincie se Slovenská republika nepodílí na cvičení formujících se kosovských bezpečnostních sil, ale ani těmto procesům neklademe žádné překážky,“ zdůraznil slovenský ministr obrany.

Pavel Novák, Vít Pohanka, Nikola Bojčev, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme