Ministerstvo školství chce snížit administrativní zátěž škol

Podávání přihlášek na střední školy připomíná trochu zvláštní sport, u kterého se neustále mění pravidla. Rodiče, kteří mají třeba tři děti, u každého ze svých potomků mohou podat jiný počet přihlášek na střední školy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle současných regulí se mohou podat tři přihlášky. To chtěla bývalá ministryně školství Miroslava Kopicová změnit. Její nástupce ve funkci Josef Dobeš ale řekl, že systém tří přihlášek zachová.

„Vstup na střední školy pro mne není aktuální téma. Do tří týdnů musím naopak vyřešit výstup ze středních škol neboli státní maturitu,“ uvedl Josef Dobeš.

Ze stávající situace není nadšen ředitel pražského Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.

„Znamená to pro nás neuvěřitelné množství práce, na které nemáme lidi, a neuvěřitelné plýtvání finančními prostředky,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr školství Josef Dobeš a ředitel pražského gymnázia Jiří Růžička v pořadu Ozvěny dne Radiožurnálu.mp3

Doložil to na příkladu: letos se na toto gymnázium školu hlásí 650 uchazečů, z nichž studenty se stane naprostá menšina z nich, ale všem musí škola založit spis a obeslat je. Náklady na poštovné tak dosahují 90 tisíc korun.

Josef Dobeš dodal, že jeho ministerstvo připravuje novelu školského zákona, v níž se bude snažit odstranit byrokracii a administrativu.

„Aby například stačilo, že škola vyvěsí na nástěnku nebo na dveře školy výsledky přijímacího řízení, a také na internetu. Toto by mělo být plnohodnotné oznámení,“ řekl ministr.

Toto opatření považuje za kompromis ponechání možnosti podat tři přihlášky a snížit administrativu a náklady na přijímací řízení.

Josef Dobeš i Jan Růžička souhlasí se zavedením jednotných přijímacích zkoušek na střední školy.

Eva Presová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme