Česká a slovenská armáda chystají vzájemnou spolupráci

Český a slovenský ministr obrany se na společné schůzce domluvili na vzájemné spolupráci a veřejnosti rovnou předložili několik možností, kde by mohly ozbrojené síly obou zemí spolupracovat. Například v oblastech jako jsou transportní vrtulníky nebo řešení obrany vzdušného prostoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr obrany Alexandr Vondra

Ministr obrany Alexandr Vondra | Foto: Tomáš Adamec

Obě země totiž musí krátit rozpočty a specializace a vzájemná výpomoc by mohla naplňování některých cílů obrany zlevnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o česko-slovenské armádní spolupráci mluvili na Rádiu Česko ministr obrany Alexandr Vondra a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

„My jsme se dohodli, že uděláme důkladnou inventuru a během řádově měsíců ustavíme smíšenou společnou politicko-vojenskou komisi, která předloží návrhy společných projektů. Identifikovali jsme některé oblasti, kde to považujeme za možné. Namátkou je to určitě oblast vojenského vzdělávání a školství, oblast vědy a výzkumu, protivzdušné obrany včetně otázky letadel a určitě je to také otázka dopravy a logistiky,“ řekl ministr obrany Alexandr Vondra.

Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého nejde o žádný nový projekt, dřívější navrhovaná spolupráce se ale nikdy nerealizovala.

Problémová zakázka na nákup letadel CASA

Na tiskové konferenci se svým slovenským protějškem mluvil Alexandr Vondra i o nákupu transportních letadel CASA. Španělská strana odmítla převzít za jeden z nich pět českých letounů L-159, podle Vondry ale obchod pokračuje, protože konsorcium EADS, které smlouvu podepsalo, by pro české stroje mělo najít využití.

Nákup letadel CASA ale provází spousta dalších problémů. Jedním z nich je například šetření Evropské komise, která zjišťuje, zda je v pořádku, že na zakázku nebylo vyhlášeno výběrové řízení.

Podle bývalého náčelníka generálního štábu Jiřího Šedivého byl navíc nákup letadel CASA ne úplně vhodný a Česká republika by lépe využila italské stroje Spartan: „Kdyby se nakoupila letadla C27 Spartan, tak by řešila ještě spoustu jiných možností než pouze letadla CASA 295. Bohužel smlouva byla uzavřena a musí se respektovat.“

Armádní zakázky mají být transparentnější

Vondra nechce celý případ nijak komentovat a chce počkat až na výsledky šetření Evropské unie. Ministr obrany ale potvrdil, že do budoucna chce prosadit transparentnější průběh armádních výběrových řízení:

„Já trvám na tom, že chci, aby velká většina akvizičních zakázek byla prováděna formou otevřených výběrových řízení. Samozřejmě, že existují výjimky, tak je tomu všude na světě, pokud se jedná o armádní projekty, nicméně není možné, aby drtivá většina pak byla na základě výjimek. To si myslím, že není správné.“

„My máme v koaliční dohodě závazek, že vláda umožní ministerstvu obrany sjednávat obchody i bez prostředníků. Předpokládám, že to samé bude i ve vládním programu a je k tomu samozřejmě nutná změna legislativy,“ dodal Vondra.

Tomáš Pavlíček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme