Gaza: V humanitární pomoci převažují prošlé léky

Palestinci v Gaze mohou využít asi jenom třetinu zdravotnického materiálu, který jim ze světa posílají různé humanitární organizace. Zbytek je totiž prošlý, poškozený, nebo prostě nevhodný. V arabských médiích to uvádějí představitelé palestinského zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Humanitární pomoc (ilustrační foto)

Humanitární pomoc (ilustrační foto) | Foto: UNICEF

Palestinci v Gaze mohou využít asi jenom třetinu zdravotnického materiálu, který jim ze světa posílají různé humanitární organizace. Zbytek je totiž prošlý, poškozený, nebo prostě nevhodný. V arabských médiích to uvádějí představitelé palestinského zdravotnictví.

V poslední době se dostaly do centra světové pozornosti lodní konvoje, kterými se propalestinští aktivisté pokoušeli prorazit izraelskou blokádu kolem Gazy. I na těchto lodích byl zdravotnický materiál, který často přinesl více škody než užitku. Tvrdí to alespoň úředníci v Gaze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci s prošlými léky v Gaze informuje reportér Břetislav Tureček

Nevhodná pomoc prý ale chodí po celou dobu od loňské války, kdy Izrael v Gaze zabil skoro 1400 Palestinců a tisíce jich připravil o domovy.

Týká se to hlavně nahodilých akcí poslední doby. Do Gazy chodí řada prošlých léků a zdravotnického materiálu, které některé světové humanitární organizace posílají s tím, že už jim prochází doba exspirace,“ vysvětluje Břetislav Tureček, blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu.

Dodává také, že Izraelci si stěžovali na zásilky, které byly špatně zabaleny - v pytlích a potrhaných krabicích se pak náklad poškodil.

Vadí i skutečnost, že dodávky jsou zcela nahodilé, bez jakékoli koordinace. „Do Gazy potom přijde hodně věcí, které jsou úplně zbytečné a nejsou potřeba, jiné zase chybějí. A toho, co je nadbytek, se stejně využít nedá,“ uvádí Tureček.

Zásilky léků nejsou často potřeba

Přitom zásilky léků a jiných zdravotnických potřeb často ani nejsou nutné. Podle Břetislava Turečka spravuje mnoho nemocnic, do kterých obyvatelé Gazy docházejí, organizace OSN, jež má své vlastní zásobovací kanály.

„Také zde působí renomované zdravotnické instituce jako Lékaři bez hranic nebo Červený kříž. I ty mají pochopitelně dobré zásobování,“ říká Břetislav Tureček.

Možností by samozřejmě pro obyvatele Gazy mohly být i lékárny, jak ale tvrdí i sám Tureček, většina na tak drahé – i když velmi kvalitní – medikamenty nemá dostatek peněz.

Často jsou pak závislí na nákupu pašovaného zboží z Egypta, což jsou levné a nekvalitní náhražky nejistého původu a pak samozřejmě i s nejistým výsledkem při použití,“ uzavírá zpravodaj Českého rozhlasu na Blízkém východě Břetislav Tureček.

Velké pozdvižení také v Gaze vyvolalo, když jisté arabské země poslaly dodávku dětských pohřebních rubášů. Vládní představitelé v Gaze ale odmítají uvést konkrétní státy nebo organizace.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme