Český oděvní průmysl 'musí změnit svou strukturu'

Bývalý oděvní gigant OP Prostějov ukončí v závěru srpna poslední sériovou výrobu. Firma, která je od května v konkurzu, pak bude vyrábět jen takzvané měřenky, tedy oblečení na míru. Kvůli ukončení sériové výroby přijde o práci téměř 80 lidí, počet pracovníků podniku tak klesne na zhruba 350. V dobách, kdy OP provozoval své pobočky, zaměstnával až 10 tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šití, šití a zase šití... Tak vypadá pracovní den pro většinu zaměstnankyň.

Šití, šití a zase šití... Tak vypadá pracovní den pro většinu zaměstnankyň. | Foto: Tomáš Adamec

Textilní a oděvní průmysl se přitom dlouhá léta těšil v Česku dobré pověsti. Před dvaceti lety dokonce zaměstnával na čtvrt milionu lidí. Od té doby se ale perspektiva tohoto odvětví výrazně změnila. „My zhruba odhadujeme, že český textilní a oděvní průmysl v současné době zaměstnává asi 50 tisíc pracovníků,“ uvedl viceprezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Jiří Kohoutek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci v oděvním odvětví mluvil na Rádiu Česko viceprezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu Jiří Kohoutek.

Podle něj v současné době dochází ke změně struktury českého oděvního a textilního průmyslu tak, aby byl konkurenceschopnější:

„Severoevropský model znamená, že my si ponecháváme v rukách činnosti jako je marketing, design, obchod, finance, logistiku. Výrobu, kterou dneska umí téměř kde kdo, pak děláme tam, kde to je nákladově nejvýhodnější. Na tento model přešly severoevropské země před 15 lety, nás ten přechod čeká teď.“

Celoevropský trh, nejen Česká republika, se ale v tomto odvětví potýká s asymetrickým přístupem producentů z otevřené Evropy na asijské a americké trhy.

Prodejna OP Prostějov | Foto: Tomáš Adamec

"Do Evropy může dovést kdo chce co chce v jakémkoliv množství, zatímco pro evropské výrobce je přístup třeba na asijské trhy velmi složitý. Stejně tak to platí o jihoamerických a u mnoha výrobků i pro severoamerický trh,“ vysvětluje podstatu problému Kohoutek.

Podle viceprezidenta Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu by v tomto směru měla zakročit Evropská unie a asymetrii odstranit: „Protože to Evropská unie neumí zařídit ze dne na den, tak do té doby by se měla Evropská unie a potažmo česká vláda snažit evropským a českým výrobcům kompenzovat tuto nevýhodu nějakým jiným způsobem, aby podniky nezahynuly jenom díky tomu, že mají tuto konkurenční nevýhodu.“

Ladislav Dvořák, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme