Světový obchod čeká podle prognóz desetiprocentní růst

Globální obchod letos poroste přinejmenším o deset procent. Tvrdí to generální ředitel Světové obchodní organizace Pascal Lamy, který tak o bezmála půl procenta vylepšil březnovou předpověď organizace. Jak nicméně doplnil, výhled na druhé pololetí zůstává vzhledem k hospodářským problémům některých tradičně silných hráčů nejistý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - dolary

Peníze - dolary | Foto: Comstock Images

„Globální ekonomika vystartovala z recese poměrně svižným tempem a zřejmě zde k nějakému zpomalení dojde, a to právě ve druhé polovině roku. Obavy jsou takové, že může dojít k poklesu. Já bych to spíše viděl, že se oživení výrazně zpomalí, což bude mít svoje implikace i pro globální obchod, kde zřejmě neuvidíme tak prudký růst jako doposud,“ okomentoval vývoj světového obchodu ve druhém pololetí analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o vývoji světového trhu mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

V příštím roce by se podle Vlka potom měla situace lepšit jen velmi pozvolna: „Problémy, které v podstatě způsobily světovou krizi, nebyly zatím vyřešeny a jejich řešení bude trvat delší dobu. V poptávkách z tradičních oblastí jako je západní Evropa nebo Spojené státy navíc není tak výrazný potenciál k dalšímu růstu. Problém, který bude brzdit i mezinárodní obchod, tak bude v potřebě oddlužení spotřebitelů.“

I přes tyto negativní predikce se ale letos čeká přinejmenším desetiprocentní růst, což je dobrá zpráva pro českou ekonomiku.

„Česká republika prokázala, že je schopná reagovat na lepšící se ekonomickou situaci v zahraničí, a to celkem pružně. České exporty a český průmysl ukazují velice slušný růst, takže česká ekonomika z toho bude určitě profitovat, a to nejen díky tomu, že je schopná exportovat do tradiční oblasti, což je eurozóna, ale i třeba skrze německé exporty do Asie a dalších oblastí,“ dodal analytik společnosti Patria.

Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme