Inspekce řeší případ údajných podvodů na ministerstvu obrany

Inspekce ministerstva obrany začala řešit případ úředníka ministerstva obrany, který údajně připravil přes nastrčené firmy stát o miliony korun. O případu napsala Mladá fronta Dnes.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo obrany ČR

Ministerstvo obrany ČR | Foto: www.army.cz

Podle reportéra listu Janka Kroupy připravuje státní úředník výběrová řízení, ke kterým se přes nastrčené firmy, takzvané bílé koně, dostává jeho vlastní společnost. Stát tak přichází o miliony a peníze dostane právě státní úředník.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případu mluvili reportér Mladé fronty Dnes Janek Kroupa a dopisovatel prestižního magazínu zabývajícího se vojenstvím Jane´s Defence Jiří Komínek

Nastrčenou firmou byla v případě, kterou list popsal, firma čtyřiadvacetileté Heleny Kachlíkové, která ovšem nemá žádnou kancelář, zaměstnance, telefon ani e-mail. A přesto získala dvě stavební zakázky od ministerstva obrany celkem za 32 milionů korun. Obratem je postoupila firmě onoho státního úředníka.

Systém je podle Kroupy velmi chytrý, jednoduchý a funkční. Zabránit tomu přitom jde velmi prostým mechanismem.

„Firma, která zakázku vyhraje, ji také má provést. Tím by se zabránilo přeposílání státních peněz dál. Tohle ale v tuto chvíli nefunguje,“ uvedl Kroupa.

Podle dopisovatele prestižního magazínu zabývajícího se vojenstvím Jane´s Defence Jiřího Komínka, je největší problém v akvizicích.

„Do státní správy pronikly elementy soukromé sféry. Pár jedinců nebo firem infiltrovalo státní správu a politické strany včetně těch, které tvoří vládní koalici. Obětí je pak daňový poplatník,“ tvrdí Komínek.

Igor Maňour, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme