Skotský ministr se nesejde s americkými senátory kvůli kauze Lockerbie

Mezi Spojenými státy a Británií pokračuje nová kontroverze kolem libyjského teroristy Abd al-Báseta al Mikrahího. Objevilo se totiž podezření, že ho skotská justice pustila na svobodu i z popudu ropné společnosti BP, a nikoli ze zdravotních důvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aféra Lockerbie: prohlížení trosek

Aféra Lockerbie: prohlížení trosek | Foto: archiv autora

Mikrahí si ještě před rokem odpykával doživotní trest za útok na letadlo u skotského Lockerbie. V roce 1988 tam zemřelo 290 lidí, většinou Američanů. Spojené státy teď kvůli kauze pozvali k rozhovorům několik skotských činitelů. Ti ale jednání odmítli.

Na rozhovory s americkými senátory byl, kromě skotského ministra spravedlnosti Kennyho MacAskilla a hlavního skotského zdravotníka Dr. Andrew Frasera, pozván také tehdejší britský ministr spravedlnosti Jack Straw.

Senátoři se domnívají, že propuštění Mikrahího mohlo souviset s uzavřením ropné dohody se společností BP. Proto byl na rozhovory pozván také generální ředitel BP Tony Howard.

Mluvčí skotské vlády zopakoval, že propuštění Mikrahího souviselo výlučně s jeho rakovinou a nemělo nic společného s dohodou o transferu vězňů mezi vládami Británie a Libye. Skotští ministři proto pozvání odmítli. Američtí senátoři doufali, že rozhovory se budou konat ve Washingtonu 29. července.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme