Chávez nařídil přerušení styků Venezuely s Kolumbií

Venezuela přerušila diplomatické styky s Kolumbií. Ta předtím obvinila Venezuelu, že poskytuje útočiště kolumbijským levicovým povstalcům, a chce zemi žalovat u Mezinárodního trestního tribunálu. Caracas ovšem obvinění popírá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hugo Chavez

Hugo Chavez | Foto: Office of the President of Venezuela

Kolumbie předložila Organizaci amerických států důkazy - videozáběry, mapy a snímky údajných základen kolumbijských povstalců ve Venezuele. Krátce poté venezuelský prezident Hugo Chávez oznámil přerušení styků s Kolumbií:

"Chceme-li si zachovat sebeúctu, nemáme na vybranou. Kvůli téhle agresi musíme přerušit všechny styky s bratrskou Kolumbií," řekl Chávez, podle něhož jsou předložené důkazy fotomontáží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Venezuelsko-kolumbijské vztahy na Rádiu Česko přiblížil redaktor David Koubek

Chávez také nařídil kolumbijským diplomatům, aby do neděle opustili Venezuelu a vojáky na hranicích s Kolumbií uvedl do stavu pohotovosti.

Napětí trvá od roku 2005

Jedná se o další epizodu seriálu napětí mezi oběma zeměmi, které se vyhrotilo v roce 2005. Chávez ve svém projevu připomněl historii těchto sporů, například útok Kolumbie na údajný tábor povstalců v Ekvádoru a zaútočil jako vždy na odcházejícího kolumbijského prezidenta Uriba.

Řekl, že Uribe je blázen a dal Kolumbii do rukou Američanů, kteří prý Kolumbii ovládají a mohou si tam dělat, co chtějí, skoro jako agent 007. Chávez taky prohlásil, že je Kolumbijec a má po přerušení diplomatických styků s touto zemí ‚slzu v srdci‘.

Venezuelský prezident už jednou ohlásil zmrazení styků s Kolumbií, a to v roce 2009, když Kolumbie podepsala dohodu s USA o tom, že jim poskytne sedm vojenských základen pro operace amerických agentů, kteří v zemi bojují proti obchodu s drogami. Ty ve velké míře z Kolumbie směřují – i přes Venezuelu – na území Spojených států.

V ohrožení je i obchodní výměna

Teď Venezuela uzavřela velvyslanectví v Kolumbii a do tří dnů má odejít i veškerý personál kolumbijské ambasády v Caracasu. Venezuelský ministr zahraničí Nicolas Maduro navíc prohlásil, že vláda zvažuje pozastavení letů a omezení obchodních styků s Kolumbií.

To může být také dost problematické, protože mezi oběma zeměmi existuje kromě kulturních vazeb poměrně masivní obchodní výměna i vztahy mezi lidmi. Venezuela například není soběstačná a dokonce i americké zboží dováží přes Kolumbii.

Kolumbie své důkazy o údajných základnách kolumbijských povstalců na venezuelském území předložila na schůzce Organizace amerických států ve Washingtonu. Snaží se tak dokázat podporu a možná i spolupráci povstalců s některými venezuelskými představiteli.

Bogota před Organizací amerických států požaduje, aby Caracas prokázal, že guerilly neskrývá; naopak Venezuela zase navrhuje inspekci na amerických základnách v Kolumbii.

David Koubek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme