V Moskvě se zdramatizoval 'boj o les'

Ekologičtí aktivisté bojují v Moskvě o lesní plochu na severu ruské metropole. Takzvaný boj o les, dlouhodobý konflikt zapříčiněný výstavbou dálnice, se prudce vyhrotil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doprava v Moskvě

Doprava v Moskvě | Foto: Petr Jansa

Před několika měsíci začali ekologičtí aktivisté hlídkovat v lese na moskevském předměstí Chimky, protože nesouhlasili s plánovaným kácením kvůli stavbě dálnice do Petrohradu. Kácení přesto minulý týden začalo.

Dnes nad ránem navštívila tábor aktivistů skupina neznámých maskovaných lidí, kteří podle svědků vyhrožovali ekologům bitím a dokonce zabitím. Na místo pak dorazily speciální jednotky ruských bezpečnostních sil, tábor rozprášily a pozatýkaly několik aktivistů i novinářů, kteří zjišťovali, co se děje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lenka Kabrhelová o moskevském boji o les

Policisté nejprve tvrdili, že v táboře žádné maskované útočníky neviděli. Záběry lidí v maskách, kteří se snažili násilím odvést účastníky protestu, ale odvysílala i státní televize.

K zatýkání podle policie došlo až poté, co si aktivisté lehli před kola jejich auta. Ti souhlasí, udělali to prý proto, že policie nezasáhla proti maskovaným násilníkům a chtěla odjet.

Dálnici demokratickou cestou

Nikdo nepochybuje, že je třeba řešit dopravní situaci a odlehčit přeplněným silnicím. Ekologové pouze požadují diskusi úřadů s obyvateli dotčených území a ohled na životní prostředí, které je v Moskvě už tak dost špatné.

Před rokem a půl byl neznámými útočníky brutálně zbit a téměř zabit novinář Michail Beketov, který se kauze intenzivně věnoval a poukazoval na sporné momenty včetně možné korupce.

Lenka Kabrhelová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme