Odboráři ze Správy britských letišť hlasují o stávce

Po trampotách způsobených letos v dubnu a v květnu oblakem ze sopečného popela, který narušil dopravu (nejen) nad Británií, a po vlně stávek palubního personálu British Airways, už aby se britští cestující i zahraniční návštěvníci ostrovů chystali na další potíže.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letištní hala

Letištní hala | Foto: Jan Pokorný | Zdroj: Český rozhlas

Přes 6000 odborářů ze Správy britských letišť totiž hlasuje o tom, zda vstoupí do stávky. Pokud si ji odhlasují, což je pravděpodobné, může protest ochromit provoz na britských letištích už koncem příštího měsíce.

Odborářům a části zaměstnanců správy letišť došla trpělivost, protože v minulých 2 letech se podřídili úspornému plánu společnosti a souhlasili de facto se zmrazením mezd na dva roky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odboráři ze Správy britských letišť hlasují o stávce. Na Rádiu Česko o tom hovořil londýnský spolupracovník ČRo Ivan Kytka

Teď jim vedení firmy na další rok nabízí pouze jednoprocentní růst mezd, což není příliš, vezme-li se v úvahu, že celková inflace v Británii činí zhruba 3 procenta. V reálných číslech by to pro zaměstnance letišť tedy znamenalo pokles mezd.

Jak hlasování dopadlo má být jasné 12. srpna. Případná stávka by se týkala například požárníků, bezpečnostních zaměstnanců a provozního personálu letišť, nikoli ale letušek nebo personálu, který odbavuje jednotlivé lety.

Správa britských letišť (BAA) spravuje pouze šest z několika desítek britských letišť, přesto jde o firmu klíčovou, neboť řídí i letiště Heathrow s jeho pěti terminály. Má i dvě velká letiště ve Skotsku. Letiště, která spravuje, měsíčně dohromady odbaví kolem 10 milionů cestujících.

Jak významná je to firma, dokládá i fakt, že britský úřad pro hospodářskou soutěž dospěl k závěru, že i oněch šest letišť představuje příliš velký podíl na trhu, a rozhodl, že BAA bude muset dvě z nich prodat.

Ivan Kytka, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme