Ministr Pospíšil chystá odškodnění za 'zkaženou radost z dovolené'

Ten, kdo při dovolené zažije špinavé moře, špatné jídlo nebo třeba pokoj plný švábů, by v budoucnu mohl žádat po cestovní kanceláři odškodné. Počítá s tím návrh ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, kterým se podle Lidových novin možná už brzo bude zabývat sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil představil vizi vzdělání jako cesty k úspěchu

Jiří Pospíšil představil vizi vzdělání jako cesty k úspěchu | Foto: Tomáš Adamec

Pospíšil v novém občanském zákoníku navrhuje paragraf, který připouští "újmu na ztrátě radosti z dovolené". Má se vztahovat na případy, kdy cestovní kancelář zájezd "zmaří nebo podstatně zkrátí".

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu na odškodnění za „zkaženou radost z dovolené“ diskutovali ve Světě o třetí ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura

“Důvodem novely je, že většina civilizovaných zemí Evropy takovou úpravu již má. Není důvod, proč by český občan měl mít menší práva než třeba Němec, Rakušan nebo Francouz,“ uvedl Pospíšil.

V Česku už jeden rozsudek kvůli zkažené dovolené padl, a to letos v březnu. Jedenáct klientů pražské cestovní kanceláře Firo Tour se těšilo na Vánoce v teple, na příjemný hotel v Dubaji, čistou pláž a vodní sporty.

Místo toho bydleli vedle hlučných doků a v moři plavaly ropné skvrny. Jenže soudci tehdy rozhodli, že na peníze za zkaženou dovolenou nemají nárok.

Pospíšila tento verdikt neodrazuje. „Pokud bude jasná zákonná úprava, pak se soudce bude muset držet zákona. Půjde o posouzení soudu, nakolik reálný stav dovolené se odlišuje od toho, co cestovní kancelář slibovala,“ podotkl ministr.

Okamura: Chceme zákony jako v EU, ne český paskvil

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura označil Pospíšilův návrh za paskvil. Evropská unie podle něj totiž připravuje novou směrnici o zájezdech, která by měla platit od příštího roku a Česko se jí bude muset tak jako tak povinně řídit.

“Chceme počkat na legislativu Evropské unie a nechceme český paskvil. V návrhu žádný termín zkažená radost z dovolené není, není ani v německé úpravě, na kterou se pan ministr odvolává. Tak je to formulováno slovem odškodnění za nemajetkovou újmu, nikoliv populárním výrazem, který se líbí médiím,“ zdůraznil Okamura.

Úprava navrhovaná ministrem Pospíšilem podle něj povede ke zbytečným soudním procesům a poškodí jak spotřebitele, tak cestovní kanceláře. „My říkáme pouze počkejme na Evropskou unii a mějme stejné zákony jako v EU. Proto jsme proti, ne proto, že nechceme chránit práva klientů,“ dodal Okamura.

Martin Hromádka, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme