Hašek žádá Nečase o schůzku kvůli krajům. Vláda jimi prý pohrdá

Předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD vyzval premiéra Petra Nečase ke schůzce na téma kraje. Haškovi podle koaliční smlouvy připadá, že vláda regiony pohrdá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michal Hašek (ČSSD)

Michal Hašek (ČSSD) | Foto: Štěpán Kotrba



Hašek po jednání předsednictva ČSSD uvedl, že v koaliční smlouvě pouze dvakrát narazil na slovo "kraje". Z toho vyvozuje, že se vláda chystá krajské samosprávy vedené sociálními demokraty ignorovat.

“My vidíme mnohem více styčných ploch, kde bude třeba komunikovat i při rozdílném politickém obsazení centrální vlády a krajských reprezentací o významných problémech. Já osobně bych čekal, že v koaliční dohodě najdeme něco o sociálních službách, protože jejich významnými poskytovateli jsou regiony,“ řekl Hašek.

Předsednictvo ČSSD dnes také požádalo poslanecký klub, aby při nadcházejícím sněmovním hlasování o důvěře kabinetu hlasoval proti koaliční vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Důvody vysvětlil úřadující předseda strany Bohuslav Sobotka:

“Na základě koaliční smlouvy i na základě mediálních výstupů členů této vlády můžeme usuzovat, že cílem této vlády je bohužel destrukce sociálního státu v České republice. Jsme přesvědčeni o tom, že kroky této vlády v její praktické politice povedou ke zhoršení životních podmínek velké části obyvatel.“

Sociální demokracii podle Sobotky znepokojuje i personální politika nové vlády. Jejím cílem je podle něj zhoršit rozpočtovou situaci tak, aby byl důvod privatizovat veřejné služby.

Martin Hromádka, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme