Armáda spásy v Ostravě postaví nový azylový dům

V Ostravě startuje stavba nového azylového domu pro bezdomovce. Postaví jej Armáda spásy v sousedství stávajícího zařízení na Hulváckém kopci. Lidé bez domova zatím žijí a přespávají v bývalé ubytovně pro dělníky Vítkovic. Objekt z dřevěných panelů už ale nevyhovuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovec. Ilustrační foto

Bezdomovec. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Zdeněk Konečný má 57 let. Služeb Armády spásy v Ostravě využívá už čtyři roky. Při nehodě přišel o prsty na nohou, ztratil tak práci na montážích a neměl dost peněz na nájem. Na nový azylový dům se těší, i když doufá, že už ho nebude potřebovat.

„Tohleto jsou staré baráky a v tomhle počasí se tam skoro nedá vydržet, jaké je tam vedro. No a přes zimu se to zase špatně vytápí. V každém případě to bude něco nového, ale myslím, že já už si toho moc neužiju a budu už někde jinde, třeba ve svém,“ dodává.

Armáda spásy za nový azylový dům pro lidi bez přístřeší zaplatí zhruba 26 milionů korun. Většinu uhradí díky dotaci z Regionálního operačního programu. Zbytek pošle partnerská organizace z Nizozemí. Její představitelé proto dnes přijeli do Ostravy. A tak se u poklepávání základního kamene modlilo i zpívalo.

Naplno stavba azylového domu odstartuje v srpnu, hotovo má být na podzim 2011. Lidé bez přístřeší tak budou žít v lepších podmínkách a v novém objektu přibudou i kuchyňky, kde se budou učit, jak se o sebe postarat.

Bezdomovců přibývá i kvůli hospodářské krizi. Objevují se také případy, kdy hrozí, že na ulici skončí celé rodiny.

„Bezdomovectví se možná také trochu dědí. Máme v našem zařízení už i otce i syna, máme i maminky s dětmi v našich dalších zařízeních. Je to vlastně to, že ta rodina nefunguje, protože otec je na ulici, matka většinou také a děti nemají žádné vzory, nemají se čeho chytit,“ říká Antonín Plachý z Armády spásy.

Podle odborníků v Ostravě stabilně žije zhruba 500 až 600 bezdomovců. Služeb neziskových organizací ale využívá mnohem více lidí, protože řada osob bez přístřeší koluje po celé republice.

Silvie Mikulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme