Severní Korea hrozí svatou válkou proti Spojeným státům

Severní Korea hrozí svatou válkou proti Američanům i svým jižním sousedům. Pchjongjang nevylučuje ani použití jaderných odstrašovacích prostředků. Režim Kim Čong-ila tak reaguje na chystané cvičení ozbrojených sil Spojených států a Jižní Koreje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude

Socha Kim Ir-sena na návrší Mansude | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Společné manévry začnou v neděli a zúčastní se jich na 8 tisíc vojáků i letadlová loď USS George Washington:

Cvičení amerických imperialistů a jihokorejských loutkových sil není ničím jiným než otevřenou provokací s cílem zničit Korejskou lidově demokratickou republiku, prohlásila Národní obranná komise, v jejímž čele stojí vůdce země Kim Čong-il.

Pchjongjang je podle ní připraven k obraně i jadernými prostředky. Severní Korea tak stupňuje válku slov, která se spustila po březnovém zničení jihokorejské korvety Čchonan.

Podle mezinárodní vyšetřovací komise jí potopilo severokorejské torpédo, Pchjongjang ale odpovědnost odmítá, navíc přijetí nových sankcí vůči režimu Kim Čong-ila v RB OSN zabránil jeho hlavní spojenec, Čína. Washington a Soul v reakci na námořní incident oznámily, že do konce roku uspořádají desítku společných cvičení.

Pchjongjang se také ohradil proti novým americkým sankcím, které nedávno v Soulu ohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Jak zdůraznila, že sankce nejsou namířeny proti obyvatelům KLDR, ale proti politice tamního režimu.

Sankce by měly zahrnovat nákup a prodej zbraní a dovoz luxusního zboží do Severní Koreje. Americká ministryně zahraničí také podotkla, že Severní Korea má na vybranou a pořád může změnit své chování:

Milan Kopp, Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme