Írán chce do devíti let vyslat kosmickou loď s posádkou

Írán vyšle do roku 2019 do vesmíru vlastní kosmickou loď s lidskou posádkou. Prohlásil to íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Zároveň zopakoval, že už v srpnu vynese Teherán do kosmu svůj satelit Sandžeš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mahmúd Ahmadínedžád

Mahmúd Ahmadínedžád | Foto: OSN

První družici Omíd vypravili Íránci už loni. Stále větší íránské ambice vyvolávají obavy na Západě. Řada států tvrdí, že tento rozvoj může Teherán využít ke zbrojení, podobně jako svůj jaderný program.

Původně Írán ohlásil vyslání své vlastní lodi s kosmonautem až na rok 2024. Jak ale řekl Ahmadínežád, teď se vláda rozhodla program o pět let uspíšit. Důvodem jsou prý nepřátelské akce mezinárodního společenství vůči Islámské republice – konkrétně další sankce, které proti Íránu v červnu zavedla Rada bezpečnosti OSN.

Příští týden se chystá oznámit ještě přísnější sankce také Evropská unie. I tentokrát bude důvodem neochota Íránu omezit svůj jaderný program. Západ tvrdí, že Teherán pracuje na jaderné bombě. Íránci ale takové úmysly popírají a tvrdí, že na civilní jaderný program mají právo jako kterákoli jiná země.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme