Noční bouře a déšť napáchaly milionové škody

Noční bouřky zaměstnaly hasiče a způsobily rozsáhlé škody. Na severu Čech kvůli intenzívním dešťům opět stoupaly řeky. Rozvodněný potok ve Šluknově na Děčínsku si dokonce vynutil evakuaci dětského tábora. Na jihu Moravy zase voda zaplavila znojemskou nemocnici a ohrozila i věhlasný pavilon Anthroops, kde je umístěna slavná expozice o pravěku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zaměstnanci uklízejí zatopený brněnský Pavilon Anthropos

Zaměstnanci uklízejí zatopený brněnský Pavilon Anthropos | Zdroj: ČTK

Až milionové škody za sebou zanechali noční přívalové deště a bouřky. Bouřka na jihu Moravy neušetřila ani jedno z nejcennějších míst jihomoravské metropole. Voda zatopila pavilon Anthropos, který skrývá největší poklady pravěkého umění na Moravě.

Podle pracovníků muzea bylo v technických prostorách vody po kolena, zaplavila také rozvaděče a zničila vzduchotechniku. Proud valící se vody dokázal dokonce vyrazit plechové dveře, které měly před podobnými událostmi suterén chránit. Do úklidu se ráno pustili všichni zaměstnanci.

„Snažili jsme se to z nejhoršího nějak poklidit. Je tady aranžovna, kancelář správce, sklad a také kotelna, kde byl asi metr vody. Jinde bylo asi zhruba 30 centimetrů. Hasiči v noci odčerpali vodu, expozice jsou v pořádku. Výstava žádná tady teď nebyla," řekla Českému rozhlasu jedna ze zaměstnankyň Helena Tesařová.

Prudký déšť se nevyhnul ani severu Čech

Déšť dnes zvedl hladiny některých řek i na severu Čech. Říčka Smědá na Liberecku dosáhla třetího povodňového stupně. Situace se ale uklidňuje a vodohospodáři už další stoupání nepředpokládají. Situaci u obce Višňová monitorují hasiči, podle nich zatím rozlití vody nehrozí.

Vodu museli hasiči odčerpávat hlavně na Děčínsku. kde déšť zaplavil kanalizaci. Voda tak natekla do domácností v Libouchci a v Děčíně Mikulášovicích.

Kanály se ale ucpaly i v Jílovém a v Děčíně u koupaliště, kde na komunikaci vznikla laguna. Děti z tábora museli evakuovat hasiči u Šluknova v Karlově údolí. Devatenáct dětí a tři dospělé bylo nutné odvézt na ubytovnu do Šluknova.

Dva spadlé stromy museli hasiči odstranit ze silnic na Ústecku. Ulámané větve pak na Žatecku, Teplicku a Chomutovsku.

Zbytečné výjezdy

V některých případech, ale lidé volají hasiče zbytečně a zneužívají tak jejich pomoc. Podle Karla Rázka z operačního střediska v Hradci Králové mají za sebou podobný noční zbytečný výjezd například hasiči z Třebechovic pod Orebem.

„Když přijeli k ohlašovateli, tak zjistili, že ve sklepě není půl metru vody, ale že v garáži má necelých 5 centimetrů vody. Pochopitelně mohlo by se to i účtovat, protože je to zneužití jednotky,"uvedl.

„Naše čerpadla dokáží nasát vodu až teprve kolem toho půl metru. Takovéto nízké hladiny, to je tak na zahradní čerpadla s hadicí," dodal.

Počasí řádilo i v zahraničí

Dva mrtvé si v severní Itálii vyžádaly dnešní prudké lijáky a krupobití. Italská vláda vyčíslila finanční škody v nejvíce postiženém regionu Friaul na nejméně půl milionu eur.

Se silným krupobitím se už od pátečního večera potýká také Rakousko. Největší problémy způsobilo nepříznivé počasí v nejjižnějším okrese rakouské spolkové země Burgenlandu - jen tam se škody vyšplhali na dva miliony eur.

Zuzana Kopuletá, Martin Pařízek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme