Expo 2010 je v polovině, rekordy trhá i český pavilon

Česká expozice patří na EXPU 2010 v Šanghaji k nejnavštěvovanějším. Za první tři měsíce konání Světové výstavy jí navštívily necelé 4 miliony lidí, což překonává všechny odhady. O český pavilon má navíc zájem jedno z čínských měst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Procházka po Karlově mostě

Procházka po Karlově mostě | Foto: Jaroslav Skalický

Už krátce po otevření bran výstaviště se před českým pavilonem vytvořily fronty. S podobným náporem se potýká sice většina expozic, nejvíce zájemců ale projde právě útrobami stavby s nápisem Czech Republic.

„Dneska na EXPO chodí tak 450 tisíc návštěvníků denně. Z toho 12 až 13 procent přijde do českého pavilonu, což je naprosto nečekané. Zvlášť proto, že konkurence je tady obrovská. Je zde 190 zemí a celkem 240 vystavovatelů,“ neskrývá radost Pavel Antonín Stehlík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zájmu o českou expozici si s generálním komisařem české účasti na EXPO, Pavlem Antonínem Stehlíkem povídal zpravodaj ČRo v Číně Robert Mikoláš.

Drtivou většinu návštěvníků tvoří Číňané, kteří tak potvrzují, jak jsou hraví a soutěživí. Český pavilon totiž vedle ukázky úspěchu českého hokeje, moderních výtvorů mladých umělců či kaleidoskopu nabízí Sochu sv. Jana Nepomuckého i se slavnou deskou s reliéfem pro štěstí z Karlova mostu, zlatou kapku i možnost vyhrát finanční odměnu, pokud někdo uhádne, kolik tato zlatá kapka váží.

Údržba exponátů rozpočet nezvýší

Je ale samozřejmé, že tak obrovský nápor se odráží i na údržbě exponátů. „V kokpitu českého ultralightu si mohou návštěvníci prohlédnout průlet nad Českou republikou. Nicméně ultralighty nejsou stavěny na to, aby si do nich sedaly desetitisíce návštěvníků denně, tak musíme měnit sedačky a udržujeme ultralight v chodu, aby vydržel do konce EXPA,“ řekl český generální komisař.

Podobné je to podle něj například i s kaleidoskopem, kde někteří lidé vstoupili na skleněnou podlahu a ta praskla. Vše se proto musí vyměnit.
Oprava však celkový rozpočet na EXPO nezvýší.

Naopak je stále reálnější dohoda o tom, že český pavilon v Číně zůstane. Zájem o něj totiž projevilo 3milionové město Chu-čou, které buduje turistickou zónu a její součástí má být právě i česká expozice.

„Tím pokračuje propagace Česka a navíc zdarma. Samozřejmě chceme, aby čínská strana zaplatila například hodnotu exponátu. Ale to ostatní pro nás není důležité. My bychom stavbu v každém případě bourali,“ přiblížil Pavel Antonín Stehlík.

Samotné EXPO ovšem je teprve v polovině, proto se i plán české expozice soustředí na další tři měsíce. „Čekáme tady týdny české kultury. Bude tady Arnošt Lustig uvádět svoji novou knihu, budeme tady mít českou módní show a výstavy uvnitř pavilonu v Media hall, takže program je nabitý,“ řekl generální komisař české účasti.

Robert Mikoláš, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme