Írán chce postavit termonukleární reaktor

Írán se vážně zabývá otázkou termojaderné fúze a plánuje i postavit reaktor využívající tuto technologii. Oznámil to íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí. Západ přitom na Teherán tlačí, aby svůj jaderný program naopak výrazně omezil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránská islámská republika

Íránská islámská republika | Foto: Emanuel Macoun

Termonukleární reakce se zatím plného využití dočkala jen ve zbrojení, konkrétně například u vodíkové bomby. Pro mírové využití v energetice je to prozatím nedosažitelná technologie.

Světové mocnosti ze Západu i z Východu se před lety rozhodly spojit síly a chtějí společně postavit termonukleární reaktor ve Francii. Počítá se s rozpočtem skoro 13 miliard dolarů.

Írán teď oznámil, že je připravený rozjet náročný projekt na vlastní pěst. Viceprezident Sálehí uvedl, že se v první fázi počítá s osmi milióny dolarů na samotný výzkum. Jak dodal šéf programu Asghar Sadíkzáde, po této dvouleté fázi by mohla deset let trvat výstavba samotného reaktoru.

Termojaderná fúze uvolňuje obrovské množství energie. Pokud se podaří její průmyslové využití, předpokládají vědci, že může jít o energetický zdroj budoucnosti.

Katarína Brezovská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme