USA a Jižní Korea zahájily námořní manévry, Severní Korea a Čína protestují

Společné manévry ozbrojených sil Spojených států a Jižní Koreje, které začaly ve Východním moři, mají dát jasný signál režimu Kim Čong-ila, aby skončil s provokacemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang

Propagandistický plakát, Moranbong, Pchjongjang | Foto: Velvyslanectví ČR v Pchjongjangu

Na osm tisíc příslušníků ozbrojených sil obou zemí, dvacítka plavidel včetně americké letadlové lodi USS George Washington a 200 letadel se účastní prvních společných manévrů armád USA a Jižní Koreje od březnového potopení jihokorejské korvety Čchonan.

Potopení podle mezinárodní vyšetřovací komise způsobilo severokorejské torpédo, což Pchjongjang odmítá. Zároveň ostře kritizuje korejsko-americké cvičení a varoval Soul i Washington před vojenskou odvetou, a to i s použitím jaderných prostředků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Robert Mikoláš o zahájení korejsko-amerického vojenského cvičení

Jihokorejské ministerstvo obrany v této souvislosti oznámilo, že monitoruje pohyb na severokorejské straně hranice, žádné mimořádné aktivity ale dosud nezaznamenalo.

Cvičení se původně mělo konat i ve Žlutém moři, kvůli protestům Číny ale nakonec bylo přesunuto na východ od Korejského poloostrova.

Robert Mikoláš, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme