Vrcholí přípravy na svěšování Slovanské epopeje

Zítra budou svěšována první plátna Slovanské epopeje. Už dnes proti stěhování Muchova cyklu protestovali někteří moravskokrumlovští občané i studenti blízkých středních škol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovanská epopej

Slovanská epopej | Foto: kultura.praha-mesto.cz

Svěšování pěti z celkem dvaceti pláten naplánovali restaurátoři na zítřek, během několika dní je pak připraví k transportu z místního zámku do pražského Veletržního paláce. Plátna povezou vozy ve speciálním, klimatizovaném návěsu. Vše by se mělo odehrát v utajení. Půjde o čtyři transporty po pěti obrazech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravy na transport přiblížila M. Vetešková


Všech 20 pláten Alfonse Muchy chtějí restaurátoři dostat do Prahy do konce srpna, aby si plátna zvykla na nové klimatické podmínky ve Veletržním paláci a až na podzim by měla být zpřístupněna veřejnosti.

Potomci malíře Alfonse Muchy si transport nepřejí. John Mucha řekl, že Epopej má zůstat na moravskokrumlovském zámku do doby než pro dvacet pláten vznikne nové muzeum. A chtěl by požádat o podporu nejenom české politiky, ale také organizaci UNESCO.

Milan Kopp, Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme