Od havárie letounu Concorde právě uplynulo deset let

Před deseti lety se začala uzavírat éra nadzvukových dopravních letadel. 25. července, 2 minuty po startu z pařížského letiště Charlese de Gaulla se zřítil Concorde společnosti Air France.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Concorde

Concorde | Foto: Aerospaceweb.org

Při havárii zahynulo 100 lidí. Hlavní příčinou nehody byla uvolněná lamela z letounu DC-10 společnosti Continental Airlines, který startoval před Concordem.

Concorde v číslech
Délka: 62,1 metru
Rozpětí: 25,55 metru
Kapacita: 100 cestujících, 2,5 tuny nákladu
Dolet: 6880 kilometrů
Cestovní rychlost: 2150 km/h (Mach 2)
Cestovní výška: 18.181 metrů
Spotřeba paliva: 25 629 litrů za hodinu
První let: 2. března 1969

Úlomky kovu prorazily pneumatiku, jejíž kusy pak poškodily nádrž. Z ní vyteklo palivo, které za chvíli vzplálo a letadlo přestalo být ovladatelné. Zřítilo se na malý hotel ve vesnici Gonesse.

Tam byl dnes pietní akt a stovky lidí uctily památku obětí katastrofy minutou ticha. Havárie Concordu vedla k ukončení provozu tohoto nadzvukového letadla.

V poslední době se objevují spekulaci, že se zmodernizovaný stroj mohl znovu objevit na pravidelných linkách v roce 2012. Na návratu pracují britští a francouzští experti. V muzeu letectví ve francouzském Le Bourget, kde některé stažené Concordy odpočívají, začali testovat jejich motory.

Milan Kopp, Jan Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme