Plánované škrty se nesmí dotknout platu učitelů, říká ministr Dobeš

Nový ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných je připravený použít právo veta, pokud by se škrty v jeho resortu měly dotknout platů učitelů. Přesto s úsporami souhlasí a na ministerstvu se snaží plánované 3 miliardy seškrtat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné)

Ministr školství Josef Dobeš (Věci veřejné) | Foto: Tomáš Adamec

Ministr nicméně nechce, aby to odnesli pedagogové, uvedl v České televizi. "Já jsem velmi sešněrován mandatorními výdaji, a to je největší problém. Mám jasnou stopku ve chvíli, kdy by se tyto škrty měly dotknout platů učitelů. To je něco, co jsem dopředu předjednal s mými kolegy z Věcí veřejných. Pak bychom využívali dle koaliční dohody práva veta, abychom nemohli být přehlasováni,“ poznamenal Dobeš.

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 navrhuje pro letošní rok v rozpočtu ministerstev seškrtat 10 miliard korun. Největší škrty z toho připadají právě na ministerstvo školství. To má podle představ Kalouska do ledna ušetřit tři miliardy korun. Přesné údaje o možných škrtech ve svém resortu bude znát ministr školství v úterý.

Na druhou stranu si při koaličních jednáních Věci veřejné vymínily přesun dvou miliard korun z ministerstva obrany na platy kvalifikovaných učitelů. Mají dostávat minimálně 20 tisíc korun hrubé mzdy.

Náborový příspěvek

Ministr Dobeš stále také počítá i s tím, že nastupující učitelé dostanou k platu 180.000 korun jako náborový příspěvek. Tato částka by mladého učitele zavazovala pět let pracovat ve školství. Dobeš přitom preferuje variantu, že by nový kantor nedostal celou částku hned po svém nástupu.

„Po zkušební době, po třech měsících by učitel dostal 60 procent té částky a po prvním roce by dostal doplaceno 40 procent. Pokud by odešel do pěti let, tak by poměrnou část vracel do státního rozpočtu,“ přiblížil ministr.

Milan Kopp, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Katarína Brezovská, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme