Postavení státních zástupců by se mohlo změnit, potvrdil Pospíšil

Státní zástupci by mohli být v budoucnu jmenováni prezidentem republiky na návrh vlády. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS plánuje v rámci boje proti korupci postavení státních zástupců změnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Nový ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Jak ale dnes ministr Pospíšil řekl v České televizi, existují i jiné varianty. Ministerstvo spravedlnosti teď připravuje srovnávací studii různých variant nového postavení státních zástupců.

„Osobně se v tuto chvíli spíš přikláním ke kombinaci – navrhuje vláda, jmenuje prezident republiky. Ale je možné také do toho vtáhnout zákonodárný sbor. O tom ještě povedeme diskusi,“ uvedl.

„Já tady opravdu chci nejprve seriozní zahraniční zkušenosti a ne vymýšlet opět něco nového, čím bude Česká republika možná slavná, ale třeba se ukázalo v zahraničí, že to nefunguje,“ dodal.

V současné době státní zástupce jmenuje ministr spravedlnosti, nejvyššího státního zástupce potom vláda.

O setrvání Vesecké vláda rozhodne po 10. srpnu

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v Čt také uvedl, že o odvolání nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké rozhodne vláda až poté, co získá důvěru sněmovny. Pospíšil přitom už dříve naznačil, že Veseckou navrhne odvolat.

„Je to tak velká změna, kterou by měla dělat vláda, která má důvěru Poslanecké sněmovny. Je to otázka jednoho týdne navíc, nejde o žádný průtah. Říkám-li, že během srpna s panem premiérem sdělíme jasné stanovisko, pak je to velmi krátká doba. Pan premiér chce jako exaktní člověk ještě další informace, protože se tímto resortem ještě nezabýval a my ty informace pro něj připravujeme,“ uvedl Pospíšil.

Před poslance nová vláda s žádostí o důvěru předstoupí 10. srpna, mělo by jít o formální krok, neboť koalice v dolní komoře disponuje 118-ti hlasy.

Katarína Brezovská, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme