Životní úroveň Iráčanů po válce pomalu stoupá

Irák před válkou se Spojenými státy byl sice diktátorským režimem, ale zato s funkční ekonomikou a infrastrukturou. Mnohé z toho co považovali Iráčané za každodenní samozřejmosti během války zmizelo a navrací se jen velmi pomalu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bagdád

Bagdád | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Průměrný občan sice chudobou netrpí, ale národní ekonomika se dostala do situace, kdy se bez zahraniční pomoci nevzpamatuje. Americká invaze a následné boje povstalců s okupačními jednotkami totiž zničily velkou část infrastruktury.

Studie porovnávající vlastnictví domácích spotřebičů těsně po americké invazi a dnes ukázala, že v roce 2004 vlastnilo televizi 90 procent domácností. Dnes jsou to už prakticky všechny. Ledničkou se může stabilně pochlubit okolo 90 procent domácností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhá rekonstrukce Iráku? Podrobnosti v příspěvku Ondřeje Boudy.

Bývalý americký koordinátor ekonomických reforem v Iráku Charles Ries se ale nejvíc podivuje tomu, jak rychle vstoupili Iráčané do věku moderních technologií.

„Počítač vlastní polovina domácností a mobilů je v zemi zaregistrovaných skoro 20 milionů. To je prakticky jeden na každého dospělého člověka,“ uvedl.

Nedostatek elektrické energie

Stoupající životní úroveň ale brzdí například nedostatečná produkce elektřiny. Podle Riese se až v roce 2007 se podařilo dosáhnout produkce elektřiny jako před válkou.

„Během bojů byla zničena řada elektráren nebo rozvodní sítě, takže dostupnost elektřiny klesla tak o třetinu. Dnes už jsou na tom Iráčané lépe než před válkou, ale stále dochází k častým výpadkům. Problémy jsou třeba také s pitnou i užitkovou vodou nebo s odpadem,“ přiblížil.

Podle něj má ale Irák naštěstí obrovské zásoby ropy - jedny z největších na světě - ze kterých může nutnou rekonstrukci financovat. Ale i tady často naráží na problémy.

Chybějící infrastruktura

„Jeden jediný ropovod vedoucí na jih k perskému zálivu je zastaralý a na hranici svých možností. Ropovod vedoucí na sever do Turecka vlastně dodnes čelí útokům povstalců. Irák bude muset obě trasy obnovit a postavit další, aby měl rezervní kapacitu pro vývoz ropy,“ přiblížil Ries.

Experti předpokládají navýšení těžby ze současných asi 2 milionů barelů denně na 6 až 12 milionů barelů do šesti let. A Ries varuje, že v tom případě moc času nezbývá.

„Když bych to měl shrnout tak Irák má velký potenciál, ale musí ještě vyřešit jak bezpečnostní otázky, tak problémy se zastaralou nebo neexistující infrastrukturou. A pokud chce skutečně za šest let dosáhnout svých cílů v těžbě ropy, tak na tom musí začít pracovat už dnes,“ uvedl.

Katarína Brezovská, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme