Portál Wikileaks zveřejnil tajné dokumenty z Afghánistánu

Na internetu je zveřejněných 90 tisíc tajných dokumentů americké armády. Na své stránky je umístila internetová platforma Wikileaks. Jsou to zprávy o různých ozbrojených incidentech a zpravodajská hlášení z Afghánistánu. Jejich zveřejnění ale ostře odsoudil Bílý dům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánistán

Afghánistán | Foto: Emanuel Macoun

„Ohrožuje to národní bezpečnost, životy Američanů i jejich spojenců,“ zní reakce Bílého domu. Z dokumentů mimo jiné vyplývá, že při vojenských akcích v Afghánistánu umírají civilisté častěji, než se světová veřejnost dozvídá. Nebo že Pákistán podle Američanů a jejich spojenců pomáhá Talibanu.

Wikileaks nejdřív před několika týdny poskytl celý soubor dokumentů americkému deníku New York Times, britskému Guardianu a německému Der Spiegel. Všechny tři listy přišly včera večer s obsáhlými články na vlastních webových stránkách. Rozhodly se proto poté, co Wikileaks zpřístupnil na internetu dokumenty všem, kdo o to mají zájem.

Vít Pohanka, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme