Slovanská epopej se zatím do Prahy nestěhuje

Stěhování Slovanské epopeje se na nějakou dobu přeruší. Radnice v Moravském Krumlově na žádost právníků rodiny Alfonse Muchy dočasně zakázala převoz díla, dokud nebude rozhodnuto o vlastníkovi epopeje. Stěhování přitom mělo začít dnes kolem poledne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muchova Slovanská epopej

Muchova Slovanská epopej | Zdroj: ČTK

Pozastavení stěhování na Rádiu Česko potvrdil i starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý: „Já předpokládám, že budeme muset s tím stěhováním chvilku počkat, dokud soud nerozhodne o vlastnictví.“ Do rozhodnutí soudu totiž nesmí nikdo s epopejí manipulovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozastavení stěhování Slovanské epopeje na Rádiu Česko potvrdil starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý.

„Co by se mělo vyjasnit, protože tam je mnoho otazníků, komu vlastně epopej patří. Patří to Praze nebo to patří rodině? To je samozřejmě subjekt, který bude rozebírat soud. Naši advokáti už pracují na jasné dokumentaci, která to celé rozjede,“ popisuje podstatu sporu prezident Muchovy nadace John Mucha.

Podle jeho právního zástupce Romana Kouckého není totiž darovací smlouva účinná: „Podle našich právních analýz není hlavní město Praha vlastníkem. Vlastníkem souborného díla nadále setrvává Alfons Mucha a o tomto díle jako pozůstalosti musí být dodatečně rozhodnuto v dědickém řízení. Do té doby by toto dílo mělo setrvávat v zámku v Moravském Krumlově, kde setrvávalo bezmála posledních 60 let.“

Pražský radní pro kulturu a ochranu památek Ondřej Pecha si ale myslí, že celý spor o vlastnictví Slovanské epopeje je nesmyslný: „Vzhledem k tomu, že se domníváme a máme veškeré právní doklady k tomu, že Slovanská epopej nikdy nepatřila rodině po zesnulém Alfonsi Muchovi. Toto dílo bylo objednáno a zaplaceno Charlesem Crainem u Alfonce Muchy pro hlavní město Prahu. Hlavní město Praha po částech celé toto dílo převzalo. To jsou všechno oficiální dokumenty.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O Slovanské epopeji mluvili v poledních Ozvěnách dne prezident Muchovy nadace John Mucha a pražský radní pro oblast kultury Ondřej Pecha.

„Vzhledem k tomu, že neexistuje darovací smlouva, kde by byla zakotvena nějaká podmínka, že hlavní město Praha má vystavět nějakou budovu, zdá se mi to celé naprosto absurdní,“ dodává Pecha.

Ředitel Galerie hlavního města Milan Bufka je navíc jednáním moravskokrumlovských kolegů překvapen, protože minulý týden podepsali společné dohody o spolupráci:

„Předávací protokoly jsou podepsány a byla zároveň podepsána i smlouva o spolupráci Galerie hlavního města Prahy a města Moravský Krumlov, ve které je řečeno, že budou obě strany spolupracovat na přípravě transportu Slovanské epopeje a zároveň se tam galerie zavázala připravit, v případě že by Moravský Krumlov měl zájem, náhradní expozici.“

Muchova Slovanská epopej na zámku Moravský Krumlov | Foto: ČTK

Slovanská epopej má být podle rozhodnutí pražských radní vystavena dlouhodobě ve Veletržním paláci, zatím uzavřeli osmiměsíční dohodu s Národní galerií, která Veletržní palác spravuje.

Galerie se odvolá

Proti rozhodnutí radnice Moravského Krumlova o pozastavení přesunu Muchova díla do metropole se Galerie hlavního města Prahy zcela jistě odvolá k jihomoravskému krajskému soudu. Ve večerních Ozvěnách dne Radiožurnálu to řekl ředitel galerie Milan Bufka. Rozhodnutí mu připadá ‚vadné‘.

Přehrát

00:00 / 00:00

Starosta Moravského Krumlova Jaroslav Mokrý a ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka ve večerních Ozvěnách dne

„Pochopitelně, že pokud by bylo vydáno předběžné opatření příslušným soudem, tak pak to je naprosto jiná situace, než když o celé situaci rozhodne tajemník Městského úřadu Moravský Krumlov a to tak, že podání z dnešního rána vyřídí během několika minut,“ uvedl Bufka.

"Celou záležitost považuji za v podstatě šikanózní věc, kterou dal dohromady Muchův právní zástupce se zástupci města Moravský Krumlov," dodal.

Zásah radnice naopak vítá místní studentská iniciativa za zachování slavné sbírky v moravsko-krumlovském zámku. Na podporu tohoto požadavku zorganizovala petici, kterou podepsaly přes tři tisíce lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vojtěch Jelínek z moravsko-krumlovské studentské iniciativy v pořadu Stalo se dnes

„Tyto podpisy byly nasbírány zhruba během 9 dní,“ řekl ve Stalo se dnes Vojtěch Jelínek z této iniciativy. Zástupci iniciativy dnes petici předali na pražském magistrátu.

„Je to jakýsi symbol nesouhlasu s bezohledným jednáním pražského magistrátu k tak hodnotnému dílu a vlastně i občanům celé České republiky,“ zdůraznil Jelínek.

Zuzana Kopuletá, Michaela Vetešková, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, Lenka Rafaelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme