Zveřejnění tajných dokumentů o Afghánistánu 'může být hrozbou'

Víc než devadesát tisíc stránek tajných dokumentů americké armády o situaci v Afghánistánu uniklo na internet. Na své stránky je umístila internetová platforma Wikileaks. Jejich zveřejnění ostře odsoudil Bílý dům. Hlavní zprávou vyplývající z dokumentů je, že bezpečnostní situace v Afghánistánu je horší než se oficiálně prezentuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozdělování zásob místním

Rozdělování zásob místním | Foto: 601. skupina speciálních sil

Wikileaks nejdřív před několika týdny poskytnul celý soubor dokumentů americkému deníku New York Times, britskému Guardianu a německému Der Spiegel.

Všechny tři listy přišly včera večer s obsáhlými články na vlastních webových stránkách. Rozhodly se proto poté, co Wikileaks zpřístupnil na internetu dokumenty všem, kdo o to mají zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úniku tajných dokumentů jsme na Rádiu Česko hovořili se zpravodajem v USA Vítem Pohankou a Janem Eichlerem z Ústavu mezinárodních vztahů.

Z více než 90 tisíc stránek tajných zpráv z období mezi lednem 2004 a prosincem 2009 mimo jiné vyplývá, že při vojenských akcích v Afghánistánu umírají civilisté častěji, než se světová veřejnost dozvídá. Nebo že Pákistán, podle Američanů a jejich spojenců, pomáhá Talibanu.

Není to překvapivá informace

„Pro mě to není překvapivá informace a není to překvapivá informace ani pro ty, kteří se tím aspoň částečně zabývají. Vycházím z toho, že kritiky zaznívaly v USA už před rokem 2004. Byly tam výhrady ještě před tím, než se vůbec do Afghánistánu šlo,“ uvedl na Rádiu Česko Jan Eichler, odborník na terorismus z Ústavu mezinárodních vztahů.

Řada odborníků podle něj varovala, že by se Afghánistán mohl stát druhým Vietnamem. „Titíž lidé varovali i před tím, aby se šlo do Iráku v roce 2003. Mimo jiné to byli experti z Akademie pozemního vojska. Jejich názory však v té době nikdo nebral v úvahu. Naopak hovořilo se o tom, že tam Američané a jejich spojenci budou vítání jako osvoboditelé,“ dodal.

Novou informací mohou podle něj být jen konkrétní údaje, konkrétní čísla jednotek. Materiály například popisují speciální operace americké elitní jednotky Task Force 373, specializované údajně na "cílenou" likvidaci vysokých představitelů Tálibanu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O materiálech, které unikly do médií, jsme na Rádiu Česko hovořili také se zahraničněpolitickým analytikem ČRo Milanem Slezákem.

Samo zveřejnění existence takové jednotky podle Eichlera ale její členy ohrozit nemůže: „Takto to bylo i s vojáky, kteří bojovali ve Vietnamu. Byl tam spíš jiný problém – poválečný syndrom a vyřizování účtů mezi vojáky samotnými.“

Také podle zahraničněpolitického analytika ČRo Milana Slezáka není ve zveřejněných matriálech mnoho nového. „Vyplývá z toho to, co odpůrci války v Afghánistánu tvrdili dávno, že obětí mezi civilisty je více. Za druhé, že Pákistán a Írán pomáhají radikálnímu afghánskému Talibanu. A za třetí, že Amerika má speciální týmy jejichž úkolem je dopadnou předáky povstalců,“ uvedl.

Nové jsou informace podle něj objemem a některými detaily. „Úplně nová je informace o tom, že afghánští povstalci mají k dispozici zvláštní protiletecké střely, které jsou naváděny na teplo letadel nebo vrtulníků,“ přiblížil.

Bezpečnostní riziko

Únik devadesáti tisíc stránek tajných materiálů Bílý dům označil za bezpečnostní riziko pro národní bezpečnost. Jejich zveřejnění ohrožuje podle něj život Američanů i jejich partnerů.

„Spíš než riziko, bych řekl, že je to určitá hrozba. Toto může rozjitřit duše islamistů nejen v Afghánistánu, ale i spoustu lidí islámské diaspory, která je v USA a v západní Evropě. Tito lidé měli na svědomí teroristické atentáty třeba v Londýně či Madridu a nelze vyloučit, že by se mohli pokusit i o něco proti civilním cílům na území Spojených států,“ uvedl.

Co se týče samotného úniku tajných informací, mohlo k němu podle něj dojít z neopatrnosti. „Ale já bych nevyloučil, byť jen z pěti procent řízený únik informací,“ řekl Jan Eichler.

Wikileaks se chce zviditelnit

Server Wikileaks, který materiály pod názvem Afghánský válečný deník zveřejnil, se už čtyři roky specializuje na utajované materiály získané od ochotných informátorů. „Myslím, že se chce Wikileaks více zviditelnit a potvrdit pověst, že je v současnosti nejinvestigativnější médium na světě,“ uvedl Slezák.

„Podle mě server odvádí kus svědomité a dobré práce. Na druhou stranu mám ale podezření, že informace vytrhány z kontextu mohou vést ke scestným závěrům,“ dodal.

Vít Pohanka, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme