Rubikova kostka slaví 30 let

Královna všech hlavolamů, světoznámá Rubikova kostka, dnes slaví 30 let. Maďarský profesor architektury a sochař Erno Rubik sice svůj nejznámější hlavolam vytvořil už v roce 1974, ale teprve až o šest let později se začal sériově vyrábět a prodávat nejprve pod názvem ‚magická kostka‘. Velice záhy si Rubikova kostka získala celosvětovou popularitu a za třicet let se jí prodalo přes 350 milionů kusů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rubikova kostka

Rubikova kostka

Podle matematika a ředitele rychlostního turnaje ve skládání Rubikovy kostky Jaroslava Flejberka se tento hlavolam proslavil hlavně díky své originalitě: „Vznikla v době, kdy neměla vůbec žádné konkurenty. Další podobné věci vznikají o pět šest let později a inspirovali se právě Rubikovou kostkou. To znamená, že Rubik velice významně předběhl svou konkurenci.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O Rubikově kostce mluvil na Rádiu Česko matematik a ředitel rychlostního turnaje ve skládání Rubikovy kostky Jaroslav Flejberk.

Kostka přitom měla původně sloužit jako učební pomůcka, která měla studenty architektury naučit prostorovému vidění. „Architekt Erno Rubik chtěl vynalézt Rubikovu kostku jenom proto, aby zjednodušil svým studentům prostorovou představivost a aby je naučil prostorově přemýšlet,“ popisuje Flejberk vznik legendárního hlavolamu.

Vynález Rubika finančně zabezpečil až do konce života. „Jeho svět se vynálezem Rubikovy kostky také změnil, stal se pravděpodobně jediným člověkem na světě, který měl svůj život zabezpečený z jednoho vynálezu, dá se říci hračky,“ dodává ředitel rychlostního turnaje ve skládání tohoto hlavolamu.

Rubik se v roce 1980 vrh na vynalézání dalších hlavolamů, ale nikdy se mu nepovedlo předčít původní Rubikovu kostku.

Lenka Rafaelová, Dalibor Zíta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme