Únik tajných informací o afghánské válce překvapil i Británii

Rozsáhlý únik tajných informací o afghánské válce na internetové servery překvapil Británii. Noviny otiskují informace o více než 90 tisících nezveřejněných vojenských komunikacích a také o akci v Afghánistánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn

Londýn | Foto: Marie Matúšů

Tajné materiály důkladně popisují průběh bojů proti fundamentalistům z Al Kajdy. Věnují se i kontroverzním detailům operací, při nichž umírali civilisté. Armádě se podle nich nedaří situaci v zemi zvládnout.

Britské úřady se zatím k této věci nevyjádřily, ale některé informace přinesly britské noviny. Deník Guardian, americký New York Times a německý týdeník Der Spiegel otiskly materiály, ve kterých činitelé Severoatlantické smlouvy vyjadřují obavy, že Pákistán a Irán pomáhají povstalcům v Afghanistánu.

Zpravodaj Guardianu David Leigh, který dokumenty viděl, zmiňuje informace o stovkách útoků na civilisty, kteří se stali obětí náletů - mezi nimi ženy, děti a motocyklisté.

Zpravodajka BBC Bridget Kendallová poznamenává, že ačkoli dokumenty, které se dostaly do rukou novinářů nepřinášejí žádné dramaticky nové informace, jsou dokladem potíží afghánské války a ztrát na životech civilistů.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme