Venezuela hrozí přerušením dodávek ropy Spojeným státům

Venezuela hrozí, že přestane dodávat ropu Spojeným státům. Prezident Hugo Chávez chce dodávky utnout v případě, že na Venezuelu vojensky zaútočí Kolumbie nebo jiný stát z podnětu Washingtonu. Chávez tak před zářijovými volbami znovu o něco vyhrotil spor se sousední zemí, který trvá už několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hugo Chavez a ropa

Hugo Chavez a ropa | Foto: Office of the President of Venezuela

Kolumbie minulý týden obvinila Venezuelu, že na svém území toleruje základny kolumbijských levicových guerill - FARC a ELN. Prezident Hugo Chávez v reakci na to přerušil diplomatické styky s Bogotou. Teď hrozí i Spojeným státům.

„Jsme připraveni zastavit dodávky ropy do USA, pokud se naše země stane terčem vojenské agrese,“ potvrdil ministr energetiky Rafael Ramirez.

Venezuela je pátým největším dovozcem ropy do Spojených států - denně dodává asi milion barelů.

Washington má přitom nadstandardně dobré vztahy s Kolumbií. Na jejím území má k dispozici sedm vojenských základen - využívat by je měl ke společnému boji proti narkomafii, která má hlavní odbytiště ve Spojených státech.

Obchodem s drogami se částečně živí i kolumbijské povstalecké skupiny včetně FARC.

David Koubek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme