Policie přistihla za půl roku 13 tisíc opilých řidičů

Každý desátý člověk, který zemřel od začátku roku při dopravní nehodě, se stal obětí alkoholu. Ve srovnání s loňským rokem je ale obětí těchto nehod takřka o polovinu méně. Loňských 123 mrtvých znamenalo po letech poklesu, návrat o 8 let zpátky. Nyní se trend opět obrací. Svůj podíl na tom má i zvýšený počet kontrol, které dopravní policie od počátku roku provádí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alkohol za volantem

Alkohol za volantem | Foto: Archiv

Celkem policie přistihla přes třináct tisíc opilců při řízení za první pololetí letošního roku. Tedy stejně tolik, kolik jich za celý loňský rok chytla pouze dopravní policie. Není bez zajímavosti, že prakticky třetině řidičů byla naměřena hladina do diskutované hranice 0,24 promile.

Co asi nepřekvapí je to, že výrazně opilejší jsou ti, co bourají. „Z pohledu statistiky dopravní nehodovosti, kde jsme zavedli položku až nad jedno promile, to znamená kdy dochází k trestnému činu a je tam zřejmý stav vylučující způsobilost, tak dvě třetiny dopravních nehod pod vlivem alkoholu jsou nad jedno promile,“ řekl policista.

Potvrzuje se tak trend, že se míra opilosti zvyšuje. „Jsou známy případy, kdy byla u řidiče naměřena i dechovou zkouškou hodnota vyšší než čtyři promile,“ upřesnil policista.

Řízení pod vlivem drog

Nejčastěji na opilého řidiče můžeme narazit v Plzeňském kraji nebo na Zlínsku. Nejvíce opilí pak jezdí na Vysočině. Nejpravděpodobněji vás opilec zabije na silnicích Liberecka.

Výrazně, prakticky o třetinu, vzrostl také počet řidičů, kteří řídí pod vlivem drog. Policie jich odhalila bezmála devět set. „Počítám s tím, že i nadále budeme prohlubovat právě možnosti zjišťování a detekce drog u řidičů. Musíme se připravit i na to, že mladých, kteří si dnes dělají řidičské průkazy a drogy prakticky běžně používají,“ dodal policista.

Policie i v následujícím období, kdy se budou konat například festivaly jako Benátská noc nebo Sázava fest, bude klást důraz na kontrolu alkoholu a drog za volantem. Minimální pokuta je deset tisíc korun a půl roku zákaz řízení.

Ale v případě řízení ve stavu vylučující způsobilost je to od pětadvaceti do padesáti tisíc korun. A rok až dva zákazu řízení. Nemluvě o případném trestném činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za což můžeme jít až na rok do vězení.

Petr Jansa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme