Svoboda a Ptáčníková. Půjdou ve stopách Zátopkových?

Ona - Jiřina Ptáčníková, výkonem 466 centimetrů pátá tyčkařka letošních evropských tabulek. On - Petr Svoboda, časem 13,27 nejrychlejší Evropan roku na trati 110 metrů překážek. Spojuje je nejen láska ke královně sportu, ale hlavně vzájemné sympatie. A v poslední době i nemalé sportovní ambice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Svoboda a Libor Varhaník ve studiu RW

Petr Svoboda a Libor Varhaník ve studiu RW | Foto: ČRo Radio Wave

Navazují tak na nejslavnější českou sportovní dvojici. Danu a Emila Zátopkovy obdivovali i fanoušci daleko za hranicemi naší země. V české atletice však najdeme partnerských párů mnohem víc, byť úspěchy se se Zátopkovými nikdo měřit nemůže.

Před pár lety byli nedílnou součástí české výpravy na špičkové mezinárodní akci tyčkařka Kateřina Baďurová a výškař Tomáš Janků. A nyní tedy česky mluvící dvojice nechybí ani v Barceloně, dějišti letošního evropského atletického šampionátu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svoboda a Ptáčníková. Půjdou ve stopách Zátopkových?

Společnou mají Petr Svoboda s Jiřinou Ptáčníkovou lásku, najdou se však i odlišnosti. Například nervozita.

"Tohle vždycky padne na mě, ať už jde o jakýkoliv závod. Obzvlášť teď na mistrovství Evropy," přiznává Ptáčníková.

"Já jsem ten, kdo si drží tu pohodu. Připouštím si závod, až než mě odvedou do bloků. Nervovat se dlouho předem je pro organismus vyčerpávající. Já se toho snažím vyvarovat," kontruje její milý.

Partnerská dvojice zavřená na jednom pokoji, která přemýšlí o blížících se závodech. Hádky se v tu chvíli přímo nabízejí. Petr Svoboda nezapírá, že ani u nich doma pohodové klima vždy nepanuje.

Hádají se kvůli nervozitě

"Hádky většinou vznikají z toho, že je Jiřinka až moc aktivní a nervózní a má výlevy, kdy nechápe, že jsem tak klidný. Ruce se jí třepou jak v minus dvaceti," usmívá se Svoboda.

"Závody ostatních prožívám hůř než svoje. Ať už jde o kamarády nebo Petra. Já se prostě potřebuju vynervovat před závodem na hotelu, pak přijdu na stadion a jsem v pohodě. Kdybych se nervovala na ploše, je to konečná. Doufám, že budeme mít finále odskákáno dřív než Petr odběhnuto. To by byly hrozný nervy," děsí se Jiřina Ptáčníková.

Po několika letech společného života má zpravidla jeden partner druhého už takříkajíc přečteného. Jiřina Ptáčníková s Petrem Svobodou tak pochopitelně dobře vědí, s jakými ambicemi půjde ten druhý v Barceloně do závodu.

'Dopadne to dobře,' říkají oba

"Já bych si to neodvážila říct nahlas. Nechci to zakřiknout, ale věřím, že to dopadne dobře," říká nejlepší česká tyčkařka a její protějšek kontruje: "Jsem rád, že to Jiřinka takhle vidí. Já si myslím, že i v jejím případě to dopadne dobře. O jednu z těch medailí bude bojovat."

Na oba atlety čeká finále jejich disciplíny ve stejný den - v pátek. Jako na Zátopkovy před 58 lety v Helsinkách. Třeba nepůjde o podobnost jedinou.

Miroslav Augustin, Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme