Počet zraněných z Loveparade je vyšší. Případ přebírá kolínská policie

Němečtí politici požadují důsledné vyšetření sobotní tragédie na Loveparade. Vyšetřovatelé oznámili, že ošetřeno bylo 511 účastníků technopárty, což je nepoměrně více, než se původně uvádělo. V nemocnici zůstává 42 z nich. Vyšlo najevo, že organizátoři nemají dost peněz na odškodné. Navíc se objevilo podezření, že duisburská policie stačila vymazat nepohodlné údaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva šéf záchranářů Wolfgang Rabe, ředitel policie Detlev von Schmeling a organizátor technopárty Rainer Shchaller

Zleva šéf záchranářů Wolfgang Rabe, ředitel policie Detlev von Schmeling a organizátor technopárty Rainer Shchaller | Zdroj: ČTK

Případ mezitím převzala policie z Kolína nad Rýnem, protože existovalo reálné nebezpečí, že policie z Duisburgu nebude dostatečně nezávislá. Server týdeníku Spiegel-online dokonce zveřejnil informaci, že duisburská policie vymazala všechny podklady k sobotní technopárty. Ta to popírá.

Zatím běží vyšetřování proti neznámému pachateli kvůli podezření ze zabití z nedbalosti. Vedení města, organizátoři i policie jsou terčem kritiky ze stran veřejnosti, médií i politiků. Na starostu Sauerlanda zaútočil jeden rozhněvaný muž pytlíkem s odpadky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Berlínská zpravodajka Klára Stejskalová s novými poznatky o příčinách tragédie na Loveparade

Radnice Duisburgu byla po loňském zrušení Loveparade v Bochumi pod velkým tlakem. Starostka Bochumi byla poté, co rozhodla o zrušení pod soustředěnou palbou médií. Technopárty byla letos součástí akce Porúří – Evropské město kultury.

Ani to však nemělo být pro vedení města důvodem pro souhlas k akci. Mělo totiž v ruce alarmující zprávy od policie, hasičů a znalců, které doporučovaly z bezpečnostních důvodů párty zrušit.

List Kölnische Rundschau zveřejnil informaci o páteční schůzce u starosty, na níž policie i hasiči apelovali za zrušení akce. Definitivní rozhodnutí o jejím konání padlo až v sobotu ráno. Už kolem třetí hodiny pak bylo jasné, že situace na párty houstne a že se schyluje ke katastrofě.

Organizátoři nemají na odškodné

Dalším kamenem úrazu je výplata odškodného. Přišlo se totiž na to, že organizátoři pojistili akci nejzákladnější částkou 7,5 milionu eur. Jen pozůstalí by měli okamžitě dostat 30 tisíc eur. Aby bylo možné vyplatit odškodnění všem postiženým, bude zapotřebí založit zvláštní fond.

Němečtí politici požadují důsledné vyšetření sobotní tragédie na Loveparade. Poslanci CDU/CSU volají po vytvoření nezávislé vyšetřovací skupiny.

Klára Stejskalová, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme