Kladno bude zakazovat problematické herny s videoterminály

Zastupitelstvo města Kladna schválilo vyhlášku o zpoplatnění takzvaných videoterminálů, které povoluje ministerstvo financí. Příslušný zákon platí od půlky června a využila ho už řada obcí. Město navíc bude také zakazovat problematické herny s videoterminály.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

herna

herna | Foto: Marián Vojtek

Využít všech možností, jak omezit hazard, se snaží řada českých měst. Potom, co prezident Václav Klaus vetoval zákon, který měl umožnit radnicím, aby se taky ony podílely na regulaci videoterminálů, jim ale nezůstalo mnoho účinných nástrojů. Jedním z mála z nich je právě zpoplatnění těchto přístrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Primátor Kladna Dan Jiránek a prezident Sdružení zábavního průmyslu Zdeněk Barták v odpoledních Ozvěnách dne.

Vyhlášku přijali kladenští zastupitelé jednomyslně a videoterminály zpoplatní od 1. srpna. Zpoplatnění by mělo městu přinést ročně osm milionů korun.

„Zpoplatňujeme je pěti tisíci korunami za kvartál. Zastupitelstvo ale přijalo i vyhlášku, se kterou má problém ministerstvo vnitra. A to vyhlášku, která povoluje respektive zakazuje problematické herny s videoloterijními terminály,“ řekl primátor Kladna Dan Jiránek.

‚Obhájíme se u ústavního soudu‘

Obce mají podle něj právo na samosprávu zaručenou ústavou. „Domníváme se, že zákonodárce nechtěl, aby obdobné automaty měly různý režim. Podle našeho právního názoru máme právo zakázat různé typy automatů a budeme se to snažit obhájit u ústavního soudu,“ podotkl Jiránek. Počet automatů by se měl snížit o dvacet procent.

Jakékoli omezení prostřednictvím zpoplatnění ale odmítá například prezident Sdružení zábavního průmysl, Zdeněk Barták. „Nicméně úpravu zákona, která dnes městům dovoluje, aby zpoplatnila videoterminály, vnímáme jako skutečnost, se kterou nelze nic dělat. Vnímáme ji jako logické vyústění současné situace,“ řekl Barták.

Barták také poukazuje na to, že za množství heren si mohou města sama. „Nemohu souhlasit s tím, že hernu jako takovou nepovoluje město, ale stát. to je nesmysl. Je to věcí města,“ poznamenal Barták. Regulace je ale podle něj na místě.

Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme